bollen-bloemen-innovatie7

Raadsleden bezoeken huisvesting internationale medewerkers

Het tekort aan woningen stijgt, daarbij ook goede huisvesting voor internationale medewerkers. Tijd voor de Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten om een grote groep nieuwe raadsleden uit Holland Rijnland, Greenport Aalsmeer, Greenport Duin- en Bollenstreek en Greenport Boskoop uit te nodigen voor een informatiemiddag en locatiebezoek.
raadsledentour-huisvestiging-internationale-medewerkers-10-juni-2022-greenport-duin-en-bollenstreek-taskforce

Een grote groep raadsleden uit Holland Rijnland, Greenport Aalsmeer, Greenport Duin- en Bollenstreek en Greenport Boskoop was vandaag op bezoek bij Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten. De Taskforce verzorgde een informatiemiddag voor nieuwe raadsleden de grensregio’s van Noord- en Zuid-Holland.

Ontbreken locaties voor huisvesting is groot probleem

Zo’n 35 raadsleden werden ontvangen in Noordwijkerhout, bij Flexible Human Services. Na de lunch ging Taskforcevoorzitter Dennis van der Voort in zijn inleidende verhaal in op de economische waarde van de internationale medewerkers. Inmiddels vervullen zijn 9% van alle banen in Nederland. Zij komen graag en werkgevers en opdrachtgevers hebben ook werk genoeg, maar er is één grote uitdaging en dat is het ontbreken van locaties voor huisvesting.

Rapport Roemer

Zo’n 50% van de internationale medewerkers blijft tot maximaal 2 jaar in Nederland. Voor deze groep is logiesgewijze huisvesting de beste oplossing. De Taskforce onderschrijft daarom ook de conclusies van het rapport Roemer, dat in 2020 is opgesteld. Wanneer de politiek de aanbevelingen uit dat rapport overneemt kunnen eindelijk misstanden door malafide uitzendbureaus en slechte woonomstandigheden worden aangepakt. De riep de raadsleden op om hun Tweede Kamerfracties aan te moedigen hier met spoed werk van te maken.

Goede huisvesting

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan een huisvestingslocatie in Katwijk. Deze is door goede participatie tussen ontwikkelaar, gemeente en omgeving in 2017 tot stand gekomen. Debby Minnee die naast de locatie haar bedrijf heeft, gaf een toelichting op het proces en hoe de raadsleden daarmee om moeten gaan. Zij benadrukte de essentie van goede en tijdige communicatie door ontwikkelaar én gemeente.

Expertise

Na het locatiebezoek in Katwijkerbroek volgde een forumgesprek met Peter Loef van ABU International (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en Wim Reedijk van Expertisecentrum Flexwonen. Zij brachten veel informatie mee voor de raadsleden, waarmee zij bij een ontwikkelingsvraag de juiste vragen aan de wethouder, ambtenaren, maar ook de ontwikkelaar en omwonenden kunnen stellen. Zo ontstaat een zorgvuldig proces en kunnen locaties gerealiseerd worden. De vele relevante vragen van de raadsleden maakten duidelijk dat de informatiemiddag en het werkbezoek aan de verwachtingen voldeed. De leden van de Taskforce sloten af met een oproep om snel tot aanwijzen en ontwikkelen van locaties te komen!

Inspirerende voorbeelden

Flexwonen heeft tien inspirerende voorbeelden van goede huisvesting voor internationale medewerkers. Deze voorbeelden vind je op de website van Flexwonen.

Aftermovie

Bekijk hier de aftermovie van het bezoek en neem een kijkje op de huisvestingslocatie in Katwijk.

Raadsleden bezoeken huisvesting internationale medewerkers