bollen-bloemen-innovatie7

Programmamanager Maarten Prins wenst iedereen fijne feestdagen

Vanuit Greenport Duin- en Bollenstreek wensen wij iedereen hele fijne feestdagen. Programmamanager Maarten Prins neemt u graag mee naar afgelopen en aankomend jaar.

De lichtpuntjes verbinden

Wat een jaar is 2022 geweest. Waar in onze samenleving in het begin het coronavirus nog volop zijn weerslag had, ging deze in de loop van het jaar naadloos over in een energiecrisis als gevolg van de oorlog in de Oekraïne. Het is heel makkelijk om hier een volledig overzicht van alle crises te maken, maar het gaat jou en mij niet verder helpen. Het is maar net wat je wilt zien en waar je aandacht aan geeft.

Als ik kijk naar de Bollenstreek zie ik daarin een sector die zich steeds weet aan te passen, aan de wensen van de consument (en maatschappij) en die zorgt voor werkgelegenheid, inkomens en voor producten waar consumenten blij van worden. Bij feestelijke, bijzondere of verdrietige gelegenheden horen bloemen en bloemen en planten in onze natuur, tuinen en parken zorgen voor verkoeling, decoratie en plezier. We wonen in een welvarend land, maar welvaart gaat over zoveel meer dan geld alleen. 

Verbindingen en initiatieven

Ik zie nieuwe verbindingen die worden gelegd en waar mooie initiatieven uit ontstaan. Zo beleefden we de eerste editie van Vier de Lente Festival om de jeugd te betrekken bij hun streek: uit je bol gaan tussen de tulpen (de tweede editie is ook gepland: op 14, 15 en 16 april kan er wederom gedanst worden op een dansvloer tussen de tulpen). Maar ook zoeken naar nieuwe manieren om duurzamer te telen, of dat nu is door drones in te zetten, groene middelen of gezamenlijk een plan voor windenergie te ontwikkelen. Ondernemerschap is kansen zien en daar op inspelen. Hoewel niemand er op zit te wachten zijn juist grote crises vaak achteraf een doorgang naar vernieuwing gebleken. 

Als Greenport is het onze rol om de puntjes met elkaar te verbinden, net als die lampjes in de kerstboom die met elkaar verbonden zijn. Met een beetje goede wil zie je in onderstaande foto een kerstboom. Een teken van hoop. In dit geval is deze ‘kerstboom’ de boortoren van een aardwarmte project in de glastuinbouw. Om precies te zijn: in mijn geboortedorp Maasdijk. Natuurlijke warmte gebruiken om huizen, kassen en werkplekken te verwarmen: hoe mooi is dat? Ook in de Bollenstreek liggen die kansen er. De techniek is er al en ik weet zeker dat de mensen die dit willen en kunnen er in de Bollenstreek ook al zijn. Het gaat om willen, elkaar respecteren, elkaar vasthouden en om de volgende stap te durven zetten met elkaar. Dat hebben we in het verleden gedaan en dat kunnen weer. 
 
Vanaf deze plek wens ik jou en je naasten namens Greenport Duin- en Bollenstreek fijne feestdagen. Gebruik de komende tijd om te herbronnen zodat je met nieuwe energie het nieuwe jaar in kan.

Programmamanager Maarten Prins wenst iedereen fijne feestdagen