bollen-bloemen-innovatie7

Prijsuitreiking NK Tegelwippen Duin- en Bollenstreek

Ook dit jaar zijn er weer flink wat tegels vervangen voor groen tijdens het landelijke NK Tegelwippen. De landelijke tegelteller staat zelfs al over de 2,8 miljoen verwijderde tegels! En dat tikt aan. Zeker nu we steeds vaker te maken krijgen met extreme hitte, hevige regenbuien en de afbreuk van biodiversiteit. Woensdag 2 november werd de winnaar in de Duin- en Bollenstreek bekend gemaakt.
prijsuitreiking-NK-Tegelwippen-Duin-en-Bollenstreek

Meer groen en minder tegels

Een versteende omgeving, versterkt dit effect. Dus meer groen en minder tegels dragen bij aan de oplossing. Zo kan het water beter de grond inzakken, voorkomen we hittestress en ontstaan er weer nieuwe leefgebieden voor de bloemetjes, de bijtjes en de insecten. Aangezien het grootste deel van de verstening te vinden is in de tuinen van inwoners en op terreinen van ondernemers, kunnen juist zij het verschil maken. Want iedere tegel telt!

Duin- en Bollenstreek

Van 21 maart tot en met 31 oktober gingen de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek de strijd met en tegen elkaar aan, waar de meeste tegels gewipt werden. Hierbij zat de gemeente zelf ook niet stil, zo werden flink wat tegels verwijderd bij het vergroenen van de speeltuinen. Tijdens de campagne ‘Alle Tuinen Groen’ werden daarnaast diverse acties georganiseerd om mensen te motiveren en te inspireren de tuinen verder te vergroenen.

En de winnaar is…

Op 2 november werd bij basisschool Het Noorderlicht, voorheen De Rutgersschool, in Katwijk de winnaar bekend gemaakt. Deze school is op moment hard bezig met het vergroenen van het schoolplein, dus een toepasselijke plek. Gemeente Lisse kwam dit jaar als winnaar uit de bus en ging er met de Gouden Tegel vandoor!

Uitslag NK Tegelwippen 2022

Hieronder het overzicht met het aantal gewipte tegels per gemeente:

  • Lisse: 15.873 – TPI: 691,42 (tegels per 1000 inwoners)
  • Hillegom: 11.394 – TPI: 513,06
  • Teylingen: 9.650 – TPI: 257,84
  • Noordwijk: 2.243 – TPI: 51,53
  • Katwijk: 809 – TPI: 12,3

De aanwezige wethouders bedanken namens hun gemeente alle inwoners en ondernemers die hebben meegedaan aan deze actie, want alle beetjes helpen! Met de toepasselijke tekst op de Gouden tegel: “Wippen is belangrijker dan winnen”, kijken ze allen terug op weer een geslaagde actie om onze regio verder te vergroenen.

De gemeenten in de Duin- en Bollenstreek werken samen aan het vergroenen van de omgeving. Zij hebben de Groene Uitdaging gevraagd om hen hierbij te ondersteunen. Het NK Tegelwippen werd dit jaar voor de tweede maal georganiseerd in samenwerking met deze vijf gemeenten. Kijk voor meer info, inspiraties en acties over wat jij kunt doen op www.degroeneuitdaging.nl. Meer weten over het NK Tegelwippen? Kijk dan op https://nk-tegelwippen.nl/.

Prijsuitreiking NK Tegelwippen Duin- en Bollenstreek