bollen-bloemen-innovatie7

Prijsuitreiking NK Tegelwippen Duin- en Bollenstreek

Tijdens de landelijke editie van het NK Tegelwippen 2023 zijn er weer flink wat tegels vervangen voor groen. De landelijke tegelteller staat zelfs al over de 4.5 miljoen verwijderde tegels! En dat helpt. Zeker nu we steeds vaker te maken krijgen met extreme hitte, hevige regenbuien, stormen en de afbreuk van biodiversiteit.
wethouders-NK-Tegelwippen-winnaar-greenport

Meer groen door minder tegels

Een versteende omgeving versterkt dit effect. Dus het vervangen van tegels door groen draagt zeker bij aan de oplossing. Zo kan het water beter de grond inzakken, voorkomen we hittestress en ontstaan er weer nieuwe leefgebieden voor de bloemetjes, de bijtjes en de insecten. Aangezien het grootste deel van de verstening te vinden is in de tuinen van inwoners en op terreinen van ondernemers, kunnen juist zij het verschil maken. Want iedere tegel telt!

Duin- en Bollenstreek

Van 21 maart tot en met 31 oktober gingen de gemeenten Katwijk, Hillegom, Teylingen en Lisse de strijd met en tegen elkaar aan, waar de meeste tegels gewipt werden. Hierbij zat de gemeente zelf ook niet stil, zo werden flink wat tegels verwijderd bij het vergroenen van de speeltuinen. Tijdens de campagne ‘Alle Tuinen Groen’ werden daarnaast diverse acties georganiseerd om mensen te motiveren en te inspireren om hun tuinen verder te vergroenen.

Op donderdag 23 november werden bij speeltuin Bijdorp in Sassenheim de winnaars bekendgemaakt. De speeltuin heeft dit jaar extra bomen geplant in de speeltuin om te zorgen dat er meer schaduw is. Dit draagt ook bij aan de biodiversiteit en het water kan beter de grond in, dus een toepasselijke plek. Per gemeente was er een wethouder aanwezig om de prijsuitreiking bij te wonen.

En de winnaar is…

Gemeente Katwijk en Hillegom kwamen dit jaar als winnaars uit de bus en gingen er met de prijs voor het NK Tegelwippen Duin- en Bollenstreek 2023 vandoor. In gemeente Katwijk werden in totaal de meeste tegels gewipt, in Hillegom het meeste aantal per 1000 inwoners. In totaal werden er maar liefst 52.643 tegels gewipt in deze vier gemeenten!

Wethouder Hillegom Maarten Dijkshoorn: “Mooi om te zien dat er steeds meer initiatieven van inwoners komen. Zij laten dan weten het is hier zo grijs, daar willen we wat aan doen. Zo ontstaan er veel mooie nieuwe groene plekken. Want, als gemeente kunnen we veel, maar samen met inwoners nog veel meer!”

Uitslag NK Tegelwippen 2023

Hieronder het overzicht met het aantal gewipte tegels per gemeente en de TPI. Dat staat voor tegels per 1000 inwoners.

  • Katwijk: 21.115 – TPI: 321,12
  • Hillegom: 13.435 – TPI: 604,96
  • Lisse: 12.107 – TPI: 527, 38
  • Teylingen: 5.986 – TPI: 159,94.

Wethouder Jacco Knape: “Ik ben blij dat we deze prijs hebben gewonnen. Mooi om met elkaar Katwijk nog groener te maken, want daar is zeker nog veel kans voor in onze gemeente. Fijn dat er zoveel aandacht is voor dit onderwerp.”

De aanwezige wethouders bedankten namens hun gemeente alle inwoners, ondernemers en medewerkers die hebben meegedaan aan deze actie, want alle beetjes helpen! Met de toepasselijke tekst op de tegel: “Wippen is belangrijker dan winnen”, kijken ze allemaal terug op weer een geslaagde actie om onze regio verder te vergroenen.

De gemeenten in de Duin- en Bollenstreek werken samen aan het vergroenen van de omgeving. Zij hebben de Groene Uitdaging gevraagd om hen hierbij te ondersteunen. Het NK Tegelwippen werd dit jaar voor de derde maal georganiseerd. Kijk voor meer info, inspiratie en tips over wat jij kunt doen op www.degroeneuitdaging.nl/alletuinengroen.

Prijsuitreiking NK Tegelwippen Duin- en Bollenstreek