bollen-bloemen-innovatie7

Luchtvrachtcapaciteit nu opschroeven voor behoud handelsrelaties

Het gebrek aan luchtvrachtcapaciteit en hoge tarieven blijft de internationale handel voor de tuinbouw ontwrichten. Het is gewenst de capaciteit snel op te schroeven om wereldwijd handelsrelaties te behouden, bepleit de Taskforce Logistiek van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw.
vrachtvervoer-vliegtuig-cargo-greenport-duin-en-bollenstreek

Het gebrek aan luchtvrachtcapaciteit en hoge tarieven blijft de internationale handel voor de tuinbouw ontwrichten. Het is gewenst de capaciteit snel op te schroeven om wereldwijd handelsrelaties te behouden, bepleit de Taskforce Logistiek van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw. Naar de mening van de Taskforce moet de Nederlandse overheid meer investeren om het proces van internationale handel weer op gang te brengen en stabiel te maken.

Het gaat om financiële steun, extra vrachtcapaciteit op belangrijke routes voor de tuinbouw en om extra toegang tot Schiphol voor (vracht)vliegtuigen (meer ‘slots’). De nationale overheid moet een actieve rol spelen bij het weer op gang brengen van het internationale handelsverkeer, meent de Taskforce. 
De passagiersvliegtuigen staan aan de grond en doorgaans liften tuinbouwproducten (‘lowerdeck’) mee tijdens de vluchten. Op essentiële routes viel meer dan 40% van de luchtvrachtcapaciteit weg. De beperkt beschikbare capaciteit  (medische goederen hebben voorrang) is voor tuinbouwproduct te duur (luchtvrachttarieven stegen fors) en wordt slechts enkele dagen vooruit gemeld. Daar valt niet op te plannen. 

Komende weken cruciaal
Volgens de Taskforce zijn de komende weken cruciaal om product op plaats van bestemming te krijgen, nu her en der de meeste landen hun coronamaatregelen versoepelen. 

De Taskforce Logistiek maakt deel uit van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw. Greenports Nederland coördineert en faciliteert voor tuinbouworganisaties de aanpak van de coronacrisis. 

Het volledige persbericht is online te lezen via deze link.

Luchtvrachtcapaciteit nu opschroeven voor behoud handelsrelaties