bollen-bloemen-innovatie7

Nieuwe SDE++-ronde: Meer kans voor geothermie

De 2023-ronde van de SDE++ gaat van 5 september tot en met 5 oktober open voor aanvragen. Glastuinbouw Nederland is nog niet tevreden omdat er geen warmtepomp met WKK-referentie is opengesteld voor de tuinbouw.
omgeving-duin-en-bollenstreek-omgevingsvisie-provincie-zuid-holland

De regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie is op 24 juli 2023 gepubliceerd in de Staatscourant. In deze regeling zijn dit jaar zogenaamde hekjes opgenomen, waardoor er meer kans is voor geothermieprojecten om subsidie te krijgen. Geothermie Nederland hoopt dat veel geothermieprojecten SDE aanvragen en daarmee kunnen starten met ontwikkeling.

Glastuinbouw Nederland wijst in een reactie op de hekjes, maar is nog niet tevreden wat betreft de warmtepomp-categorieën. Alexander Formsma, beleidsspecialist Klimaat en Energie bij Glastuinbouw Nederland: “Met betrekking tot de warmtepomp-categorieën zijn we nog niet tevreden. Het was naar aanleiding van de PBL-adviezen helaas geen verrassing, maar het is teleurstellend dat er geen warmtepomp met WKK-referentie opengesteld is voor de tuinbouw. Daarnaast lijkt de categorie lucht-water-warmtepomp ook minder toegankelijk voor de glastuinbouw door de 70 graden Celsiusgrens die als criterium wordt gesteld. We proberen dit vanuit Glastuinbouw Nederland nog op te pakken met de ministeries van LNV en EZK. Met als doel hier mogelijk voor 2023, maar in ieder geval voor de 2024 ronde nog verandering in te brengen.”

Publicatie regeling

Onderstaand de linkjes naar de vermeldingen in de Staatscourant:

Bon: BP Nieuws en Glastuinbouw Nederland

Nieuwe SDE++-ronde: Meer kans voor geothermie