bollen-bloemen-innovatie7

Koninklijk Paar bezoekt Bollenstreek

Het Koninklijk Paar bezocht op donderdag 7 april de Duin- en Bollenstreek en ging langs bij twee bedrijven uit onze Greenport: W.F. Leenen (Voorhout) en The Tulip Barn (Hillegom). Bij het telersbedrijf, met onder andere een broeierij en teelt op de velden, vond een gesprek plaats met vertegenwoordigers uit de bollenteelt. In Hillegom spraken zij met Romy Ruigrok, de initiatiefneemster van The Tulip Barn, een plek waar bollenvelden met toerisme verenigd worden.
koninklijk-huis-bezoekt-wfleenen-en-tulip-barn-hillegom-voorhout-greenport

Het Koninglijk Paar startte de dag bij FC Lisse, omdat amateurvoetbal een belangrijke plaats heeft in het leven van veel inwoners van de streek. De voorzitters van de zeven topamateurclubs uit de regio mochten trots vertellen hoezeer hun verenigingen de eigenheid van de dorpen symboliseren. Daarna vertrekken zij voor een bezoek met als thema ‘bollenteelt’. De bollensector is een wereldspeler en heeft te maken met uitdagingen om die positie te behouden en te versterken.

Bloeiend bezoek

Na een rondleiding bij bollenbedrijf W.F. Leenen in Voorhout volgt een gesprek met vertegenwoordigers uit de teelt over innovatie. In Hillegom bezoekt het paar The Tulip Barn van Romy Ruigrok, waar ze met open armen werden ontvangen. The Tulip Barn verbindt de tulpenvelden met toerisme en is een plek waar bezoekers naar hartelust foto’s kunnen maken tussen de tulpen – waar dit normaliter niet toegestaan is i.v.m. ziekteverspreiding en vertrappen van het gewas.

Afstudeerproject

Romy is The Tulip Barn gestart vanuit haar opleiding aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. “Kwekers houden er niet zo van dat toeristen in de bollenvelden komen om foto’s te maken. Hier kan het wel. En om het hip te maken, heb ik allerlei kunstvoorwerpen en leuke objecten in de tuin gezet’’, legt ze uit. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima luisteren geïnteresseerd en vuren de nodige vragen op haar af. Na het gesprek in de kas vertrekt het stel naar buiten voor een wandeling door de tulpentuin en een fotomoment.

Deze foto’s worden op een gepaste locatie gemaakt, maar in de regel gebeurt het maken van foto’s vaak in de velden van de de kwekers. Dit kreeg het Koninklijk Paar ook te horen bij bollenbedrijf W.F. Leenen. Ziektes kunnen worden verspreid en het gewas vertrapt, waardoor de bollen niet goed groeien. Daarnaast is een gebrek aan opvolgers, de bedreiging van bollengrond door woningbouw en het gebrek aan lokale politici met een bollenachtergrond zomaar een aantal zaken die de gemoederen bezighouden. Binnen het het samenwerkingsverband van onze Greenport werken ondernemers aan modernisering, innovaties en nieuwe verdienmodellen, onder meer door samenwerking met universiteiten.

Locaties

Het Koninklijk Paar wordt rond 13 uur welkom geheten door burgemeester Cornelis Visser in het Oranjegezinde Katwijk aan Zee, voor een bezoek aan het strand, de vakantiehuisjes aldaar en een gesprek over de toeristische sector.

Aan het slot van het bezoek, vanaf 14 uur, staat ruimtevaart centraal in Noordwijk. Het Koninklijk Paar bezoekt het Space Business Innovation Centre aldaar en praat daar onder met eigenaars van jonge bedrijfjes in deze sector.

Lees hier het volledige persbericht van het Koninklijk Huis.

Koninklijk Paar bezoekt Bollenstreek