bollen-bloemen-innovatie7

ISO Group wint Bollenjongens Innovatieprijs 2022

Op donderdag 20 januari reikten de Bollenjongens de Bollenjongens Innovatieprijs uit tijdens het online live evenement ‘GreenportLIVE: een innoverende streek en sector’. Vanuit de showroom van de winnaar van vorig jaar, Hogervorst Creating Solutions, nam Paul Blom samen met collega Bastiaan Ophorst van ISO Group de prijs in ontvangst.
Winnaar-Bollenjongens-Innovatieprijs-GreenportLIVE-2022

De Innovatieprijs wordt elk jaar uitgereikt door de Agrarische Jongeren Duin- en Bollenstreek (AJDB). Dit doen zij tijdens de Mechanisatiebeurs in de EXPO in Haarlemmermeer. Jaarlijks laten ruim 60 standhouders hun producten en diensten zien aan het publiek. Onderdeel daarvan zijn de innovaties. De beurs ging ook dit jaar niet door en de AJDB (waar de Bollenjongens lid van zijn) besloten om de prijs op een alternatieve manier aan te bieden.

Een alternatief

Greenport Duin- en Bollenstreek, cluster van kennis, innovatie, ondernemerschap, handel en teelt(innovatie) in de bloemen- en bolleneconomie, en de Bollenjongens sloegen de handen ineen (net als zij deden tijdens de tv-serie Bollenjongens). Samen organiseerden zij het evenement ‘GreenportLIVE: een innoverende streek en sector’.  Bollenjongens Lucas van Haaster en Ruben de Groot schoven tijdens dit online live evenement aan tafel bij Andries Middag (programmamanager Greenport Duin- en Bollenstreek) en keken met de kijkers naar de video’s die zijn gemaakt van de top vijf ingezonden innovaties. Uiteraard werd per innovatie gesproken over de bijzonderheden en nut en noodzaak van de ontwikkeling. Gastheer en winnaar van vorig jaar, André Hogervorst, was ook als gast aanwezig om zijn ervaringen te delen.

Top vijf innovaties

De top vijf bestond uit de warmtepomp van Eval, een batterij management systeem van Hogervorst Creating Solutions, de warmtepomp van Argratechniek, de tulp plant robot van ISO Group en de stapelaar van Akerboom. Na overleg werden de heren het eens dat ISO Group uit Gameren met de tulp plant robot de winnaar van 2022 is. Bollenjongen Lucas van Haaster: “ISO Group heeft gewonnen, omdat zij een bestaande manier van robotiseren hebben kunnen introduceren in de bollenteelt. Met deze introductie zijn de toepassingsmogelijkheden voor de bloembollensector talrijk. En tot nu toe is ISO Group één van de weinige bedrijven die deze vorm van robotiseren aan kan bieden in de bloembollensector.”

De winnaar

De tulpen plant robot van ISO Group verwerkt ruim 10.000 tulpen per uur vanaf een lopende band door er een 3D-beeld (met zes camera’s) van te maken. Dit beeld wordt in 250 milliseconden (dat zijn 14.400 beelden per uur) naar de vier robot armen gestuurd, waarna – door middel van Artifical Intelligence – door de armen de keuze wordt gemaakt om de bol wel of niet (in het geval van zure bollen) op te pakken en op welke manier zodat de armen de bollen in het krat kunnen prikken. De robot werkt dubbele shifts, dus 16 uur, en dit geeft de ondernemer de mogelijkheid om meer productie te draaien zonder inzet van extra personeel, wat in de sector niet gemakkelijk is.

Winnaar Paul Blom laat weten blij te zijn met de prijs: “We zijn erg blij met deze erkenning. Het geeft  aan dat we op de goede weg zijn om een interessante toeleverancier te zijn voor de markt. Wat de prijs extra allure geeft voor ons, is dat de toekenning komt van jongens uit het vak en dat die de meerwaarde zien van onze ontwikkeling. Het motiveert ons te blijven inzetten op innovatie om de agri sector naar een nog hoger niveau te tillen.”

Innoverende sector

De tuinbouw laat zien dat zij klaar is voor de toekomst. Vooruitdenken, doorontwikkelen en samenwerken brengen deze sector naar ‘the next level’. Dit is ook nodig om te zorgen voor een duurzame en verantwoorde manier van telen en werken. De Bollenjongens zijn blij om ook op deze manier bij te dragen aan de groei van de sector in de breedste zin van het woord. De organisatie van de Mechanisatiebeurs hoopt dat de beurs in 2023 weer real life door kan gaan.

Terugkijken uitzending en video’s innovaties

Meer informatie over het evenement GreenportLIVE: een innoverende streek en sector’ is te vinden op onze website en de uitzending is vanaf zaterdag 22 januari terug te kijken via ons YouTube-kanaal.

Meer informatie over de Mechanisatiebeurs is te vinden op https://www.smtb.nl/.

ISO Group wint Bollenjongens Innovatieprijs 2022