bollen-bloemen-innovatie7

Innovativiteit bollensector gaat verder dan eigen erf

De coronacrisis heeft ook bij bedrijven in het cluster in en om de bollenteelt haar sporen nagelaten en dat maakte de drive om te innoveren in de bollensector nog groter dan deze toch al was. Die conclusie trekken Greenport Duin- en Bollenstreek, KAVB en LTO Noord naar aanleiding van de noviteiten die op 14 en 15 januari digitaal tentoongesteld werden op de eerste digitale versie van de 71e Mechanisatiebeurs.
Bijen-bestuiving-greenport-duin-en-bollenstreek

De jonge ondernemers van Agrarische Jongeren Duin- en Bollenstreek (AJDB) onderschreven deze conclusie door het Noordwijkerhoutse mechanisatiebedrijf Wout Hogervorst uit te roepen tot winnaar van de jaarlijkse innovatiewedstrijd. Zij kregen deze landelijke erkenning voor hun DynaJET PWM System, dat het mogelijk maakt nog gerichter gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Tijdens de online Mechanisatiebeurs kon de bezoeker aan de hand van een plattegrond langs bij alle standhouders. Anders dan de bezoeker de vorige edities gewend was, maar deze manier bleek een goed alternatief. De avonden stonden in het teken van seminars waarbij Greenport Duin- en Bollenstreek en Greenity via livestreams in gesprek gingen met diverse partijen over ruimtelijke ordening, onderwijs en arbeidsmarkt, innovaties op het gebied van machinebouw en de kansen die er zijn voor de sector. De AJDB was goed vertegenwoordigd en zij verwachten dat de prijswinnende innovatie niet in de vergetelheid raakt. Ook de tweede en derde prijs vielen op innovaties van bedrijven uit de regio: een machine die zieke en gezonde bollen scheidt van machinefabriek Akerboom uit Noordwijkerhout werd tweede, een nieuwe inbindmachine van Havactec uit Nieuw-Vennep derde. Lucas van Haaster namens AJDB: “Wij zijn blij dat wij ook in deze tijd de mogelijkheid hebben deze prijs uit te reiken. Wij hebben weer interessante innovaties mogen beoordelen en zijn op een mooie top drie uitgekomen. We willen alle inzenders bedanken en alle bedrijven aanmoedigen innovaties in te sturen. Wij hopen volgend jaar gewoon weer op de beurs aanwezig te zijn.”

De diverse innovaties laten onder meer zien dat precisielandbouw ook in de bollenteelt nog talloze mogelijkheden biedt. De beschikbaarheid van gedetailleerde data wordt steeds beter en specifieker en daarmee de mogelijkheden om deze data toe te passen ook. Er zijn nog diverse hobbels te nemen, maar de verwachting is dat precisietoepassing van data steeds meer geïmplementeerd wordt in de bedrijfsvoering. Deze ontwikkeling is zowel goed voor mens en omgeving als voor de portemonnee van de ondernemer. Sowieso laten vrijwel alle innovaties zien dat economie en ecologie met behulp van innovatie goed hand in hand gaan. Hiermee bewijst de bollensector weer dat het zijn van een mondiale koploper ook goed nieuws is voor de traditionele thuisbases, zoals de Zuid-Hollandse Duin- en Bollenstreek. Net als voorgaande jaren zullen in 2021 diverse innovaties en verbeteringen ook in de Duin- en Bollenstreek ook letterlijk het daglicht zien. Wil je hier meer over weten of heb je zelf geniale ideeën? Meld je dan bij één van de afzenders van dit bericht.

Afzenders: Greenport Duin- en Bollenstreek, KAVB Bloembollenstreek & LTO Noord Duin- en Bollenstreek.
Vragen: Andries Middag (andries@greenportdb.nl / 06-537 283 55).

Je kunt de volledige uitzendingen van onze bijdragen terugkijken via ons YouTube-kanaal:
– 14 januari: https://youtu.be/DYU5azzYcYc
– 15 januari: https://youtu.be/0sFroz0d7PA

Innovativiteit bollensector gaat verder dan eigen erf