bollen-bloemen-innovatie7

Onderzoek Motivaction: Imago bollen goed, ’actie blijft nodig’

Het imago van de bloembollensector is eigenlijk best goed. De sector scoort een 3,3 op een schaal van 5. Dat is prima volgens bureau Motivaction, dat het onderzoek voor Anthos, KAVB, CNB en Keukenhof uitvoerde. De uitkomsten werden donderdag 14 maart tijdens het Nationaal Bloembollen Congres in Keukenhof gepresenteerd. 
motivaction-imago-onderzoek-sierteelt-bollenstreek-greenport

Het merendeel van de burgers is niet negatief gestemd over de bloembollenteelt. En: stakeholders uit de branche zijn negatiever gestemd over het sentiment van de burgers dan daadwerkelijk het geval is. Dat blijkt uit het imago-onderzoek dat is uitgevoerd om inzicht te krijgen in de huidige beeldvorming van de bloembollenbranche. Voor Royal Anthos, KAVB, CNB en Keukenhof geen reden om als branche op de luie stoel te gaan zitten: ’We moeten transparanter worden en duidelijk maken dat de sector in transitie is.’

’Reken je niet rijk’

Dat het imago goed is, wil niet zeggen dat er geen werk aan de winkel is, benadrukte ook demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij de presentatie van het onderzoek. In de politiek is volgens Adema veel discussie over de sierteelt en in het bijzonder de lelieteelt. „Reken je niet rijk met de veranderende kleur in de Tweede Kamer”, verwees de bewindsman naar de winst van de rechtse partijen bij de laatste verkiezingen. „Er was ook verbazing toen de leliekweker een uur na de uitspraak in de zaak Boterveen alweer met de spuit over het land reed. Wat voor signaal geef je dan af? Het imago van de sector is nu misschien goed, maar de wal kan het schip heel snel keren.”

Tijdens het congres draaide het om de vraag hoe het imago te verbeteren is. Voorzitter Jaap Bond van de KAVB benadrukte dat er al veel aan wordt gedaan en dat de bollensector blijft streven naar reductie van het middelengebruik, ook al zijn de Europese regels die halvering per 2030 verplicht stellen inmiddels van tafel. 

Publicatie onderzoek Motivaction

Lees hier het rapport van Motivaction.

Bron: Greenity

Onderzoek Motivaction: Imago bollen goed, ’actie blijft nodig’