bollen-bloemen-innovatie7

Geen bollen meer naar Rusland

Bloembollen en boomkwekerijproducten mogen niet meer naar de Russische Federatie. De Europese Unie heeft de sanctielijst vanwege de oorlog met de Oekraïne op 8 april uitgebreid.
bollenafzet-rusland-niet-meer-mogelijk

De exportstop geldt per direct. Het is nog wel toegestaan om contracten die voor 9 april zijn afgesloten tot 10 juli 2022 uit te leveren. Op basis van de nieuwe sancties is het ook niet meer toegestaan dat vrachtwagens uit Rusland en Wit-Rusland zich op het Europese grondgebied bevinden.

Geen compensatie

Anthos heeft de aangesloten bedrijven inmiddels ingelicht. De brancheorganisatie voor handelaren in bloembollen en boomkwekerijproducten gaat nog in overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, maar voorzitter Henk Westerhof verwacht vooralsnog geen compensatie van de overheid. “We gaan woensdag met de bemiddelaars in overleg om de consequenties van deze sancties in beeld te brengen.”

Geen bollen, wel bloemen

Uit de recente sanctielijst met producten blijkt dat bollen, knollen, wortelstokken, grassen en planten niet meer afgezet mogen worden. Rozen ook niet, maar andere bloemen staan niet op die lijst. Bloemenexport wordt echter ingewikkeld, nu geen vrachtwagens uit Rusland Europa in mogen. Bij Anthos is niet bekend hoe de lijst tot stand is gekomen en waarom het onderscheid tussen de producten wordt gemaakt. 

Geen bollen meer naar Rusland