bollen-bloemen-innovatie7

Gedeputeerde bezoekt huisvestingslocatie internationale medewerkers Katwijk

Gedeputeerde Anne Koning (Wonen) bezocht afgelopen vrijdag, 1 december, de huisvestingslocatie voor internationale medewerkers in Katwijkerbroek. Samen met wethouder Gerard Mostert ging ze langs bij deze locatie waar de huisvesting voor internationale arbeidskrachten goed geregeld is. Na afloop werd in het gemeentehuis verder gepraat over de ontwikkelingen en uitdagingen op gebied van arbeidsmigratie.
Groepsfoto-bezoek-gedeputeerde-katwijkerbroek-internationale-medewerkers-greenport

Wethouder Gerard Mostert: “Goed om gedeputeerde Koning deze huisvestingslocatie te laten zien. Veel bedrijven maken gebruik van internationale medewerkers. Dan is het van belang dat huisvesting goed geregeld is. Wat mij betreft zijn bedrijven verantwoordelijk om zorg te dragen haar internationale medewerkers netjes te huisvesten, en tegelijkertijd moeten we als overheid bedrijven letterlijk de ruimte geven om dit goed te kunnen doen.”

In de gemeente Katwijk werken al vele jaren internationale medewerkers. Zij komen naar de regio omdat er grote vraag is naar arbeidskrachten in onder andere de tuinbouw en daaraan gerelateerde werkgelegenheid in de industrie en logistiek. Doordat zij hier kunnen wonen en werken, leveren zij een bijdrage aan de lokale economie. “Als gemeente zetten we ons in om afspraken te maken met initiatiefnemers die huisvesting voor internationale medewerkers willen realiseren, zodat het netjes geregeld is”, aldus wethouder Mostert.

“Katwijk geeft het goede voorbeeld,” zegt gedeputeerde Koning. “Wie ergens werkt, moet ergens wonen. Daarin maakt het niet uit waar je vandaan komt. Dan is het belangrijk dat bedrijven en gemeenten daar ook over nadenken en aan mee helpen. Katwijk laat zien dat het gewoon kan.”

In gesprek

De gedeputeerde en wethouder werden op het complex rondgeleid door eigenaar Willem Weggeman van Homeflex en een bewoner. Het vooroordeel is dat de meeste van de arbeidsmigranten man is, maar in ieder geval op deze locatie, is de helft van de huurders vrouw. Belangrijk gesprekspunt was welke voorzieningen hard nodig zijn om ook voor deze mensen een gezond en veilig thuis te kunnen bieden.

Huisvesting van arbeidsmigranten is belangrijk in heel Zuid-Holland. Op dit moment werken zo’n 140.000 mensen uit het buitenland in de provincie, in 2030 kunnen dat er zo’n 220.000 zijn. Daarmee is de huisvesting van deze mensen een maatschappelijk vraagstuk. Wethouder Mostert: “De uitdagingen stoppen niet bij de gemeentelijke grenzen. Naast onze eigen gemeente, hebben we de regio, de provincie en partners nodig om voldoende en kwalitatief goede huisvesting te kunnen bieden voor alle verschillende doelgroepen.”

Gedeputeerde Anne Koning ziet die uitdagingen ook: “Alleen samen kom je tot oplossingen in de woningcrisis. Je kunt wel alleen naar je eigen stukje grond kijken, maar daar houden de problemen niet op. De truc is slim te zijn, bijvoorbeeld zoals in Katwijk. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we de woningen bouwen die mensen zoeken. Want daar gaat het om: doen wat nodig is.”

Bron: gemeente Katwijk

Gedeputeerde bezoekt huisvestingslocatie internationale medewerkers Katwijk