bollen-bloemen-innovatie7

Finalisten Tuinbouw Ondernemersprijs 2023 bekend

Vrijdag 13 januari werden de zeven finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023 bekend gemaakt. Op 29 maart maakt Piet Adema, minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de winnaars bekend. De locatie van deze uitreiking is binnenkort bekend.

Op vrijdag 13 januari verraste voorzitter Michiel F. van Ginkel Beyond Chrysant uit Hoek van Holland, Griffioen Wassenaar uit Boskoop, Van der Avoird Trayplant uit Bavel en Porta Nova uit Waddinxveen met een persoonlijk bezoek. Juryvoorzitter Rutger Lommerse bezocht de finalisten van de themaprijs Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen: Dutch Wasabi en Theelers uit De Lier en Biota Nutri uit Roelofarendsveen.

Vier finalisten Tuinbouw Ondernemersprijs

De genomineerde bedrijven laten zien dat uitmuntend ondernemerschap ook tijdens uitdagende tijden kan zorgen voor succes op het gebied van duurzaamheid, innovatie en marktgerichtheid. Beyond Chrysant pioniert in reststromen en datagebruik. Griffioen Wassenaar blinkt uit in hun aanpak om consumenten te verbinden met de natuur. Van der Avoird Trayplant durft scherpe keuzes te maken in groei en de consequenties die dit heeft voor de omgeving. Porta Nova is vooruitstrevend in data, robotisering en marktpositionering. Lees gerust eens het uitgebreidere jurycommentaar.

Drie finalisten themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’

Dat de tuinbouw met haar high tech innovaties meer in haar mars heeft dan alleen traditionele teelten, laten we dit jaar zien met de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’. Genomineerd zijn Dutch Wasabi, het eerste bedrijf in Nederland dat o.a. de uitdaging van de wasabi teelt aanging, Theelers, een initiatief van vier telers die hun restproduct inzetten om een nieuw product, kruidenthee, te maken, en Biota Nutri, die biologische meststoffen uit plantaardige reststromen ontwikkelt. Lees gerust eens het uitgebreidere jurycommentaar.

Greenport West-Holland is dit jaar de regionale partner en medeorganisator van de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’.

Innovatie en ondernemerschap in uitdagende tijden

Dit jaar kwamen er bijzonder veel aanmeldingen voor de jaarlijkse uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs binnen. Het ondernemerschap, de kracht en de flexibiliteit om tijdig aan te passen aan de veranderende omgeving is door alle inzendingen op een lovenswaardige wijze vormgegeven. Nuchter, oplossingsgericht en in staat om juist ook in uitdagende tijden te blijven ondernemen en op duurzame wijze gezond voedsel, bloemen, planten en bomen te telen, dat is wat de Nederlandse tuinbouw relevant maakt. In de tuinbouw is innovatie de langstlopende traditie en dat willen we ook dit jaar weer laten zien.

Bron: Tuinbouw Ondernemersprijs 2023

Finalisten Tuinbouw Ondernemersprijs 2023 bekend