bollen-bloemen-innovatie7

Finalisten Tuinbouw Ondernemersprijs 2022

Vrijdag 18 februari zijn de finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 en de genomineerden voor de themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw bekend gemaakt. De tuinbouw presenteert echte innovatie en excellent ondernemerschap, dat blijkt duidelijk uit de genomineerden. Op 21 april worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de Floriade.
genomineerden-Tuinbouw-Ondernemersprijs-2022

Bestuursvoorzitter Michiel F. van Ginkel bezocht Zentoo in Honselersdijk, OVATA in Bleiswijk, Niels Kreuk in Andijk en Wijnen Square Crops in Egchel om de felicitaties over te brengen. Deze bedrijven laten zien dat uitmuntend ondernemerschap ook tijdens uitdagende tijden kan zorgen voor succes op het gebied van duurzaamheid, innovatie en marktgerichtheid. Tegelijkertijd zijn er vandaag felicitaties langsgebracht bij de genomineerden voor de themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw. Dat zijn Blue Radix, Royal Brinkman, Gearbox Innovations en PATS Indoor Drones.

De vier finalisten 

Zentoo is een aansprekend, ambitieus en duurzaam bedrijf, dat de chrystantenteelt de laatste tien jaar een boost heeft gegeven met uitgekiende marketing. Ook in de teelt paste Zentoo veel innovaties toe op het gebied van led-belichting, biologische gewasbescherming en data gedreven teelt.

Ambitieus, innovatief en duurzaam, dat zijn termen die bij familiebedrijf OVATA passen. De teler van succulenten heeft een duidelijke visie op de teelt van nicheproducten, waarbij 75% uit eigen veredeling komt. Ze laten excellentie in processen zien, maar ook grote sociale betrokkenheid.

Niels Kreuk b.v. is één van de meest progressieve tulpentelers in de sector. Het bedrijf is de laatste jaren op een succesvolle manier getransformeerd tot een duurzaam en innovatief teeltbedrijf. Lef is getoond met de meerlagen teelt, maar ook met innovaties in de bewaring van bollen.

Meer dan 65 procent van het energieverbruik op beide locaties van Wijnen Square Crops is fossielvrij en duurzaam. Het is één van de initiatieven van de groenteteler waaruit innovatief, marktgericht en innovatief ondernemerschap wordt het getoond.

Innovatie en ondernemerschap in uitdagende tijden

In 2022 staat de tuinbouw voor een aantal grote uitdagingen. Hoge gasprijzen bepalen het gesprek van de dag en het invullen van de werkgelegenheid is al een aantal jaren een complex vraagstuk. Dat maakt het juist belangrijk om ondernemerschap en innovatie te prijzen. In deze sector, die voor een

groot gedeelte uit (oorspronkelijk) familiebedrijven bestaat, heeft vaker tegen hoge kliffen op moeten klimmen. Nuchter, oplossingsgericht en in staat om juist ook in uitdagende tijden te blijven ondernemen en op duurzame wijze gezond voedsel, bloemen, planten en bomen te telen, dat is wat de Nederlandse tuinbouw relevant maakt. In de tuinbouw is innovatie de langstlopende traditie en dat willen we ook dit jaar weer laten zien.

Themaprijs robotisering en datagedreven tuinbouw

Nieuw is de themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw, waarbij baanbrekende innovaties in de tuinbouw in de schijnwerpers worden gezet. Met deze prijs wil de Tuinbouw Ondernemersprijs speciale aandacht vragen voor technologische ontwikkelingen binnen de tuinbouwsector. Genomineerd zijn Blue Radix  voor de innovaties op het gebied van teeltstrategie op basis van data en kunstmatige intelligentie, Gearbox Innovations voor de geautomatiseerde kwaliteitscontrole met slimme camera’s,  Royal Brinkman voor de Plantalyzer met optimale oogstprognose en PATS Indoor Drones voor de autonome mechanische gewasbescherming met drones.

35e prijsuitreiking op 21 april op de Floriade

De winnaars worden op de Floriade op 21 april bekendgemaakt door minister Henk Staghouwer, sinds begin dit jaar de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Over de Tuinbouw Ondernemersprijs

De Tuinbouw Ondernemersprijs is dé ondernemersprijs van de sector, die jaarlijks toegekend wordt door de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. Innovatiefonds Hagelunie/Interpolis, Royal FloraHolland, Rabobank Flynth Adviseurs en accountants, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid, GroentenFruit Huis zijn partner in de stichting.

Met het uitreiken van de Ondernemersprijs stelt de stichting zich ten doel om bekendheid te geven en belangstelling te wekken voor de positieve en innovatieve ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouwsector.

Finalisten Tuinbouw Ondernemersprijs 2022