bollen-bloemen-innovatie7

De Noordwijkse School geeft daglelie nieuwe naam

Heemskerk Vaste Planten introduceert een nieuwe Hemerocallis, een daglelie, onder de naam ‘Red Sakura’. De naam is bedacht door Julia Stam van De Noordwijkse School. Aanleiding was het educatieproject dat het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk organiseert waarbij meer dan 500 basisschoolkinderen worden uitgenodigd voor een bezoek aan een kwekerij. En dit keer met een extra bijzondere opdracht.
noordwijkse-school-naam-leliesoor-greenport

Bezoek aan kwekerij

De Noordwijkse School bracht met de groepen 6, 7 en 8 een bezoek aan Heemskerk Vaste Planten in Noordwijk. Na een korte introductie in de kantine over het bedrijf werden zij onder leiding van directeur Gerard Heemskerk door het bedrijf rondgeleid. Van de stekken in de kas naar de planten op het land. Een bezoekje aan de koelcel en het plaatsnemen in een trekker waren ook één van de hoogtepunten. Thuis gaan ze nu zelf aan de slag met het kweken van de ontvangen plantjes.

De winnaar

Ook kregen zij een extra opdracht; het bedenken van een naam voor een nieuwe oranje Hemerocallis. De mooiste namen, zelf hele creatieve ideeën, passeerden de revue. Er werden bijna 70 namen bedacht, waarvan er meerdere namen bruikbaar zijn. Voor Heemskerk was het geen makkelijke keuze om de winnaar te kiezen.

Voor deze specifieke bloem valt de keus op Hemerocallis ‘Red Sakura’. Sakura verwijst naar een  nieuw begin.

Op dinsdag 6 juli werd de winnaar bekendgemaakt in het bijzijn van alle kinderen. Na een korte toespraak overhandigde Gerard de prijs en oorkonde aan Julia Stam uit groep 6. Zij heeft de eer dat haar naamgeving gekozen is voor de nieuwe bloem. Deze Hemerocallis zal vanaf 2023 te koop zijn in vele landen over de wereld.

Stimuleren praktijkbezoeken

Directeur Bob van Zanten liep ook mee met de laatste groep bij Heemskerk. ‘Wij zijn een school die praktijkbezoeken erg stimuleert. Juist op deze manier blijft de kennis veel beter geborgd. De kinderen waren zeer enthousiast en dit brengt ze dichter bij de natuur en de agrarische activiteiten hier in Noordwijk’.

De thuisopdracht, het kweken van de ontvangen plantjes, wordt in het najaar beoordeeld en dan wordt bekend wie de beste ‘kweker’ is. Inmiddels heeft ook het laatste bezoek van dit schooljaar plaatsgevonden, deze keer bij een zomerbloemenkwekerij. En in het najaar staan weer nieuwe bezoeken gepland.

Agrarische Ondernemersfonds Noordwijk

Het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk wil graag investeren in de toekomst van de jeugd. Dat wil zij doen door de kinderen van de basisscholen in Noordwijk te betrekken bij de streek als het gaat over bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt. Via een totaal verzorgd programma, inclusief vervoer, kunnen scholen een bezoek brengen aan de Noordwijkse kwekers.

Dit educatieprogramma dient ook als pilot voor de Economic Board Duin- en Bollenstreek in het kader van Onderwijs & Arbeidsmarkt.

De Noordwijkse School

De Noordwijkse School heeft een vernieuwend schoolprofiel. De kinderen worden voorbereid op een leven in een complexe samenleving. Het uitgangspunt is het aanjagen van talenten. Gezien de snelle maatschappelijke ontwikkelingen leren kinderen zo vaardigheden aan die ze meenemen in hun toekomstige leven en die hen helpen om succesvol te zijn bij hun verdere schoolcarrière.

Heemskerk Vaste Planten

Heemskerk Vaste Planten is een kwekerij/exporteur met als belangrijkste activiteit het veredelen, produceren en vermarkten van Vaste planten. De focus ligt op de producten Hosta, Hemerocallis, Pioen en Iris. Heemskerk exporteert naar meer dan 40 landen wereldwijd.

De Noordwijkse School geeft daglelie nieuwe naam