bollen-bloemen-innovatie7

Kabinet, gun mensen een kleurrijk voorjaar!

De crisisorganisatie Corona Tuinbouw roept het kabinet op om vanaf 3 maart de openstelling van tuincentra en bloemenwinkels te verruimen. De sector heeft dit in de tijd van het seizoen nodig, net als de consument. Dat bleek vorig jaar toen massaal ingekocht werd met bloemen, planten en tuinbenodigdheden.
bloemen-planten-maken-gelukkig-greenport-duin-en-bollenstreek

De verkoop van bloemen, planten en tuinbenodigdheden ging nog net niet door het dak toen er weer gekocht mocht worden. Dit hielp bij het snelle en goede herstel van de malaise in de sierteelt. Wetenschppelijke studies onderbouwden dat mensen baat hebben bij een groene woon- en leeftomgeving. Depressieve klachten nemen af en mensen hebben minder last van aandoeningen aan luchtwegen en ziekten die te maken hebben met gebrek aan beweging. Bond: “Als mensen aan de slag gaan met de tuin of het balkon, draagt dat eraan bij dat ze minder massaal erop uittrekken bij mooi voorjaarsweer. We roepen het kabinet op deze positieve aspecten te betrekken bij het vaststellen van de strategie voor de komende weken.”

Maart omzetmaand

De maand maart is normaal gezien een belangrijke omzetmaand voor de sierteelt. In het eerste kwartaal van het jaar gaat er voor circa 160 miljoen euro aan bloemen en planten over de Nederlandse toonbanken. Zo’n 70 miljoen (bijna 45%) van die omzet vindt plaats in maart. Een relatief klein deel wordt verkocht via supermarkten en markten; de consument koopt het leeuwendeel bij bloemenwinkels en vooral tuincentra. Vergeleken met voorgaande jaren hebben die afzetkanalen de eerste weken van dit jaar al forse verliezen geleden.

Petitie in Duitsland

In Duitsland zijn diverse partijen uit de tuinbranche een petitie gestart om tuincentra op 1 maart te openen. Lees het volledige bericht. 

Bron: Greenity

Kabinet, gun mensen een kleurrijk voorjaar!