bollen-bloemen-innovatie7

Broekhof Verpakkingen in top 3 HortiContact Innovatie Award 2022

De HortiContact Innovatie Award biedt een podium aan bedrijven die indrukwekkende innovaties hebben. Voor dit jaar zijn er drie genomineerden: Broekhof Verpakkingen BV uit Noordwijkerhout, Signify en PATS-drones. Op dinsdag 10 mei wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de eerste beurs dag van HortiContact.
toekomst-lto-nederland-greenport

De drie genomineerden voor de HortiContact Innovatie Award 2022 zijn bekend gemaakt: Signify, Broekhof Verpakkingen BV en PATS-drones. De winnaar wordt op dinsdag 10 mei om 14.30 uur tijdens de eerste beursdag van HortiContact bekend gemaakt in De Lounge. Maar liefst negentien innovaties zijn vooraf aangemeld bij de organisatie van HortiContact. Dat zijn drie inzendingen meer dan in 2021. Uit al deze inzendingen zijn nu drie innovaties genomineerd. Signify met GrowWise, Broekhof Verpakkingen B.V. met Recy®100 folie en PATS-drones met PATS-C.

Plastic afval oneindig recyclen

Plastic bloemenhoezen en krimpfolie belanden nog te vaak in de verbrandingsoven. “Zonde, want dit materiaal is oneindig te recyclen. Het is gemaakt van 100% gerecycled materiaal dat afkomstig is van plasticafval uit de horti-sector” vertelt Suzanne Hiddink, Marketing Manager bij Broekhof. Het plasticafval wordt ingezameld bij bloemverwerkers door heel Europa en teruggebracht via de Nederlandse veilingen naar Kras Recycling. Circular Plastics maakt vervolgens nieuw folie, waarvan Broekhof onder andere nieuwe bloemenhoezen maakt. Groot voordeel is dat hier ruimschoots wordt voldaan aan wetgeving in Engeland voor plastic verpakkingen, die een aandeel van 30% gerecycled materiaal vereist. Hiermee wordt vooruit gelopen op de Europese wetgeving die dezelfde eisen stelt vanaf 2025. “Dat we voor deze award zijn genomineerd, zien we als een blijk van waardering voor samenwerking in de keten. We doen dit echt samen”, aldus directeur Jaap Buis van Circulair Plastics.

Geautomatiseerde pesticidevrije preventie en bestrijding van insectenplagen

PATS-drones – dat zich richt op geautomatiseerde pesticidevrije preventie en bestrijding van insectenplagen – timmert flink aan de weg. Het jonge Delftse tech-bedrijf is met het PATS-C systeem genomineerd, waarmee vanaf dag 1 een insectenplaag wordt gesignaleerd. “Voor een effectieve bestrijding is de timing van de gewasbescherming namelijk cruciaal voor het resultaat”, vertelt CEO en mede-oprichter Bram Tijmons. Met behulp van een infraroodcamera kunnen alle bewegingen en eigenschappen van insecten worden vastgelegd. Zowel overdag als ’s nachts. Het systeem herkent het type insect en volgt het gedrag van de plagen nauwkeurig. Deze gegevens worden verzameld en inzichtelijk gemaakt in een dashboard. “Met PATS-Drones helpen we tuinbouwondernemers met het voorkomen van teeltverliezen, verminderen van het gebruik van insecticiden en het automatiseren van een arbeidsintensief proces”, aldus Tijmons.

LED-lampen dimmen

De derde genomineerde is Signify met GrowWise. “Wat een geweldig nieuws dat ons Philips GrowWise Control System bij de drie genomineerden staat! Wij zijn ontzettend trots op dit robuuste dimsysteem waarmee de teler via de stroomkabels zijn Philips LED lampen kan dimmen. Bovendien is het fantastisch dat onze innovaties ook door de markt gewaardeerd worden door middel van een nominatie als deze. We zien zeker met de fluctuerende energieprijzen dat telers op zoek zijn naar manieren om energie te besparen op het moment dat de kosten hoog zijn, zonder te compenseren op productkwaliteit. Naast het feit dat je uiteraard door je lampen te dimmen minder energie gaat verbruiken, gaat ook nog eens de efficiëntie van de Philips Horti LED modules omhoog. Met ons Philips GrowWise Control System kan de teler zijn LED-lampen op een uniforme manier dimmen en op een betrouwbare manier precies het lichtniveau toepassen waar hij en zijn planten op dat moment behoefte aan hebben. We kunnen niet wachten om onze innovatie op de HortiContact aan de bezoekers te tonen”, zegt Ferry Kuhlman, segment manager Philips Horticulture LED.

Uitreiking kan weer live

Vorig jaar vond de HortiContact Innovatie Award online plaats. “Ondanks dat de beurs in verband met corona toen niet door kon gaan, hebben we toen toch een podium aan bedrijven met interessante innovatie kunnen bieden. Toch gaat er niets boven een uitreiking tijdens een fysieke beurs. Het is fantastisch dat dit nu weer kan en het is mooi om te zien dat er dit jaar zoveel inzendingen zijn”, zegt Lucas van’t Hof, Head of Cluster van HortiContact.

Op dinsdag 10 mei presenteren om 14.30 uur in De Lounge de drie genomineerden hun innovatie aan het publiek. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats door juryvoorzitter Maurice Wubben en wordt bekend wie de winnaar van 2021 gaat opvolgen. Dat was toen Van Iperen met Greenswitch. De glastuinbouwbeurs HortiContact is te bezoeken op dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 mei van 13.00 tot 21.00 uur in Evenementenhal Gorinchem. Voor meer informatie: www.horticontact.nl.

Broekhof Verpakkingen in top 3 HortiContact Innovatie Award 2022