bollen-bloemen-innovatie7

Bollenstreek in Bedrijf trok veel belangstelling

De 30ste open dag Bollenstreek in Bedrijf in Het Langeveld trok zaterdag 12 augustus jl. ruim duizend bezoekers. De acht deelnemende bedrijven (aan De Boender, Langevelderlaan en Kapelleboslaan) openden de deuren zodat bezoekers kennis konden maken met de wereld van de tuinbouw en sierteelt.
Bollenstreek-in-Bedrijf-2023

De deelnemende bedrijven hadden hun best gedaan zo goed mogelijk voor de dag te komen. Overal stonden eigenaren, medewerkers en familieleden klaar met koffie en limonade. Zij vertelden vol trots over hun werk, gaven rondleidingen door de schuur en over het veld en beantwoordden vragen van bezoekers. Veel bedrijven maakten met fotoseries en presentaties duidelijk welke producten zij leveren, wie hun klanten zijn en hoe zij werken.

Opening door Willem Heemskerk

De open dag werd ‘s ochtends geopend door Willem Heemskerk, voorzitter van het Bloemencorso Bollenstreek en Bedrijfsleven Bollenstreek. Hij benadrukte dat de agrarische bedrijven onmisbaar zijn voor de economie en voor het toerisme en landschap van de Duin- en Bollenstreek. Heemskerk prees de inzet van de familiebedrijven die hun passie voor het vak overdragen op jongere generaties.

Voorzitter Piet van der Poel van Bollenstreek in Bedrijf benadrukte dat het belangrijk is dat bewoners van de Bollenstreek met eigen ogen zien wat er in de bedrijven gebeurt en dat ze met de ondernemers kunnen spreken. Bij de opening waren ook burgemeester Verkleij en wethouder Alkemade van Noordwijk aanwezig, evenals wethouders van Lisse en Teylingen. Zij brachten een bezoek aan enkele bedrijven, waar ze werden rondgeleid.

Extra activiteiten

Op de meeste locaties was ook een organisatie te gast op het gebied van agrarisch natuurbeheer, waterkwaliteit, bijen houden, landschap en cultuurhistorie van de Bollenstreek. Er was ambachtelijke Bollenstreek-ijs verkrijgbaar en ook voor kinderen was er van alles te zien en te doen. Zij konden bij de koeien kijken of een foto maken op een tractor, zich laten schminken of zich even uitleven op het springkussen.

Bollenstreek in Bedrijf is een initiatief van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO Noord). Piet van der Poel kijkt met tevredenheid terug op de open dag. “We willen de inwoners en bezoekers van de Bollenstreek nauwer betrekken bij het werk van de agrarische bedrijven en dat is weer prima gelukt. We hebben het aantal bezoekers niet bijgehouden, maar het zijn er zeker rond de duizend geweest. Het was weer een feest om te zien hoe de bedrijven zich presenteerden en hoeveel mensen belangstelling hebben voor de tuinbouwsector.”

Foto’s en aftermovie

Foto’s en videobeelden van de open dag zijn te vinden op de website van Bollenstreek in Bedrijf op Facebook https://www.facebook.com/bollenstreekinbedrijf. De aftermovie is hier te bekijken.

Bollenstreek in Bedrijf trok veel belangstelling