bollen-bloemen-innovatie7

Bollen- en bolbloemenbedrijven in nieuwste Hillenraad-lijst.

In de Hillenraad 100, de lijst met toonaangevende bedrijven in het tuinbouwcluster, staan verschillende bedrijven uit de bollen- en bolbloemensector. De Dutch Tulips Group, waartoe onder andere Tulpen.nl behoort, is de hoogst genoteerde en staat op plek 64 en Royal Van Zanten op plek 84.

Op plek 84 staat Royal van Zanten, op 87 staat Onings Holland en nieuwkomer leliekwekerij Qualily eindigde op plek 93. Enza Zaden pakte plek 1, Koppert plek 2 en tomatenbedrijf Agro Care plek 3. De Dutch Tulips Group bestaat uit Tulpen.nl, Wesselman Flowers en uitzendorganisatie Human Services. In 2019 stond Tulpen.nl op plek 66.

Wesselman zet volgende stap in onafhankelijkheid

De Dutch Tulips Group heeft een groepsomzet van 55 miljoen. De Hillenraad over de groep: “Rasondernemer Joost Wesselman zet de komende jaren in op het onderzoeken van verdere voor- en achterwaartse integratie in de keten. Ook het aangaan van langdurige partnerships met zowel retailers als bollenleveranciers heeft zijn aandacht.” Voorbeelden van voorwaartse integratie zijn de webshop Tulpen.nl in 2020 en in 2021 besloot Tulpen.nl de afzet te gaan organiseren zonder Royal FloraHolland. “Met de ontwikkeling van eigen karren en fust wil het bedrijf een volgende stap zetten in zijn onafhankelijkheid.” Volgens de jury voelt Wesselman feilloos de tijdsgeest aan.

Op plek 84 staat Royal van Zanten. Dit bedrijf wil volgens de Hillenraad een duurzame partner zijn. “Een mooi voorbeeld is de proef met freesiateelt in een gesloten teeltcel. De cel zorgt voor halvering van de teeltduur, maakt de meeste gewasbeschermingsmiddelen overbodig en kan energieneutraal draaien op zelf opgewekte elektriciteit.”

Onings Holland vindt weg omhoog

Onings Holland stond in 2019 op plek 76 en nu op 87. Het handels- en verkoopbedrijf heeft een omzet van 50 miljoen. “Na een dipje in de omzet in 2020 heeft Onings Holland in 2021 de weg omhoog weer gevonden. Het handelsbedrijf in bollen en knollen koestert zijn goede relaties met leveranciers en klanten en houdt onverstoorbaar vast aan zijn koers.” Tijdens corona wist het bedrijf met het nodige passen, meten en doorschuiven de schade beperkt te houden, aldus de jury. Op het gebied van digitalisering en duurzaamheid acteert het bedrijf op marktconform niveau.

“De echte innovaties zitten veel meer in de verschillende type lelies: stuifmeelloos, dubbelbloemig en resistente TA-hybriden. Met experimenten in behandelmethodes werkt Onings aan het verminderen van gewasbeschermingsmiddelengebruik. Rapporteren hierover doet het bedrijf mondjesmaat. Begrijpelijk. Enerzijds zijn die middelen voor de behandeling van bollen nog steeds hard nodig, anderszijds vraagt zowel de consument als de overheid een verdere reductie van middelengebruik. Het is dus een beetje op eieren lopen, maar hier liggen ongetwijfeld kansen voor bio-leveranciers. Wij zijn benieuwd of de nieuwe generatie en toekomstige directie de vrijheid en overtuiging hebben om ook hier grenzen te verleggen”, zegt de jury.

Blij van Qualily

“Dit is nou typisch zo’n onderneming waar je blij van wordt”, zegt de Hillenraad over Qualily die op plek 93 eindigde en voor het eerst in de top 100 staat. De leliekwekerij heeft een omzet van 14 miljoen. De kwekerij wist de afgelopen twee jaar sterk te groeien. “Een bedrijf dat snapt dat je vandaag de dag als producent op heel veel vlakken thuis moet zijn en steeds optimaal moet presteren. Want alleen dan kun je snel groeien.”

Qualily voorziet klanten over de hele wereld van een totaalpakket aan lelies, met goede service als uitgangspunt. “De hele wereld klinkt ambitieus maar door verpakken op maat en online verkopen – ook aan de consument – is die hele wereld wel degelijk bereikbaar.” Intern werkt Qualily aan verdergaande automatisering en centralisering van processen. Zo kwam er een zelfontwikkelde plantmachine en ontwikkelde ze een eigen digitaal afzetsysteem dat prognose en uitlevering efficiënt aan elkaar knoopt. Daarnaast is er vergaande automatisering in oogst en sortering.”

Havatec uit Nieuw-Vennep kreeg plek 100. Volgens de jury is de machinebouwer voor met name de tulpenbroeierij een mooi voorbeeld van een onderneming die inspeelt op de behoefte aan automatisering en mechanisering in de sector. “Havatec snapt dat kostenbesparingen op arbeid cruciaal zijn om de sector gezond te houden.”

De Hillenraad

De Hillenraad100 omvat de jaarlijkse ranking van de honderd meest toonaangevende ondernemingen in het kennis en kapitaalintensieve (glas)tuinbouwcluster. De lijst brengt het volledige cluster in beeld, verdeeld over zeven segmenten. Al sinds 2003 is Hillenraad100 de monitor van ontwikkelingen in het Nederlandse horti-cluster. De Hillenraad100 signaleert, duidt en blikt vooruit. De Hillenraad top 100 werd op 4 november bekend gemaakt en dit jaar was het thema ‘Relevantie door Veerkracht’.

Bron: Greenity
Foto: Hillenraad

Bollen- en bolbloemenbedrijven in nieuwste Hillenraad-lijst.