bollen-bloemen-innovatie7

Bloemencorso Bollenstreek Immaterieel Erfgoed Nederland

Het Bloemenccorso Bollenstreek wordt bijgeschreven in de Inventaris van het Immaterieel Erfgoed Nederland. En dat in het 75ste jubileum jaar! Een geweldige pluim op het harde werken en het feit dat het Bloemencors Bollenstreek onze nationale identiteit weet te versterken en daarmee een visitekaartje voor het bloembollenvak is.
Bloemencorso-bollenstreek-inventaris-immaterieel-erfgoed-greenport

Het Bloemencorso van de Bollenstreek wordt bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. “Een geweldige pluim voor onze 1.500 vrijwilligers,” zegt corsovoorzitter Willem Heemskerk, die zelf ook vrijwilliger is. “Dankzij hun nooit aflatende inzet de afgelopen 75 jaar zijn zij een echte erfgoed-gemeenschap geworden met een zorgtaak die traditie naar de toekomst veilig te stellen. Dat het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland dit in ons 75ste jubileumjaar officieel toekent, maakt ons extra blij en trots. Geweldig dat wij met ons met hyacinten, tulpen en narcissen opgetuigde corso onze nationale identiteit weten te versterken en daarmee een visitekaartje voor het bloembollenvak zijn.”

Geweldige organisatie

De bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland vindt begin december plaats. Namens de 1.500 corsovrijwilligers zullen Willem Heemskerk en penningmeester Marcel van Schaik de inventarislijst ondertekenen, samen met Marco van Baalen, directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. Het Bloemencorso Bollenstreek kan zich hiermee geen mooiere start van haar 75ste jubileumeditie wensen. “De toetsingscommissie vindt dat het Bloemencorso Bollenstreek een geweldige organisatie heeft en duidelijk heeft laten zien dit met behoud van kernwaarden toekomst wil geven” schrijft Van Baalen aan het corsobestuur. “Sinds 1947 is het Bloemencorso Bollenstreek geëvolueerd tot een route van ruim 40 kilometer. Het wordt mogelijk gemaakt door zo’n 1.500 vrijwilligers, waarvan een deel vrijwel hele jaar door bij het corso betrokken is. Het zo vroeg mogelijk door middel van educatie, spel en participatie overdragen van de ins en outs van het corso op de jeugd draagt bij aan de borging van het erfgoed. Als tip wil de commissie meegeven de culturele waarde van het corso en de bijdrage aan culturele identiteit van de streek nog meer uit te dragen. Door het gebruik van bloembollen behoort men met dit erfgoed tot de top 5 van de Nederlandse identiteit.”

IMG-20211119-WA0002

Vrijwilligers zijn ongelofelijk belangrijk

“Wat zou ik nu graag samen met onze vrijwilligers het glas willen heffen op deze prachtige waardering,” zegt Willem Heemskerk. “Alleen laat de huidige situatie dit niet toe. Desalniettemin spreek ik mijn grote dank uit aan de vrijwilligers uit onze zeven corsogemeenten en daarbuiten. Dus lang leve het Bloemencorso Bollenstreek! Vrijwilligers zijn onze trots en voor het continueren van het corso in de toekomst ongelooflijk belangrijk. Hun enorme betrokkenheid is niet in woorden uit te drukken. Het is bijzonder eervol om dit te kunnen belonen met de status van Immaterieel Erfgoed.”
De bijschrijving van het Bloemencorso Bollenstreek is een middel om te helpen bij de borging van het erfgoed. Hiermee start een nieuwe fase van erfgoedzorg, geheel volgens de richtlijnen van het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het Kenniscentrum helpt daarbij, onder andere met het evalueren van de vorderingen van de erfgoedzorg elke drie jaar.”

Bijschrijving van het Bloemencorso Bollenstreek in de Inventaris Immaterieel Erfgoed draagt bij aan bewustzijn van het belang van dit erfgoed binnen en buiten de gemeenschap. Het is geen erkenning, maar een onderkenning dat het immaterieel erfgoed zorg behoeft en dat een gemeenschap zich daarvoor wil inzetten. Er is geen subsidie aan verbonden.

NOOT: Bloemencorso Bollenstreek is een non-profit organisatie. In 2022 staat de 75ste jubileumeditie geprogrammeerd. De corsoweek is van 20-24 april met als hoogtepunt 23 april wanneer Bloemencorso Bollenstreek in kleurrijke optocht van Noordwijk naar Haarlem rijdt. Kijk voor meer informatie op www.bloemencorso.info Mail voor meer informatie naar pers@bloemencorso.info.

Bloemencorso Bollenstreek Immaterieel Erfgoed Nederland