bollen-bloemen-innovatie7

5,5% erbij voor werknemers glastuinbouw

De FNV is blij dat er een eindbod ligt voor een nieuwe cao voor werknemers in de glastuinbouw. Zij krijgen dit jaar een loonsverhoging van 5,5% en eenmalig € 500.
geld-subsidie-overheid-greenport-duin-en-bollenstreek-scaled-e1604307343476

De cao loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022. Het loon van de mensen in de kassen gaat met 3% omhoog per 1 januari en met nog eens 2,5% per 1 oktober 2022. De leden van de FNV kunnen stemmen tot en met 30 januari. 

Lonen stijgen eindelijk weer

Leo van Beekum, bestuurder FNV Agrarisch Groen: ‘We zijn blij dat we onze leden deze afspraken kunnen voorleggen. Hun lonen stijgen eindelijk weer na twee jaar.’

Verschillen tussen werknemers weg

Naast het extra salaris heeft de FNV met de werkgevers afspraken gemaakt over het vervallen van het loongebouw; een wens die al jaren op het lijstje van de vakbond stond. Hierdoor verdwijnen de verschillen tussen medewerkers die langer in dienst zijn en mensen die later in dienst zijn gekomen.

Niet zonder slag of stoot

Het eindbod is er niet zonder slag of stoot gekomen. In 2020 strandden de onderhandelingen, omdat de werkgevers een akkoord dat er lag toch niet wilden goedkeuren. Afgelopen december zijn de gesprekken weer hervat. 

35.000 werknemers

In de glastuinbouw werken ongeveer 35.000 mensen. Zij kweken groente en planten in kassen voor onder andere supermarkten en tuincentra. 

Bron: FNV

5,5% erbij voor werknemers glastuinbouw