Op woensdagmiddag 17 mei jl. heeft Henk Westerhof, voorzitter van Royal Anthos, de Emanuel Sweertsprijs in ontvangst genomen. Hij kreeg de prijs tijdens zijn afscheidsbijeenkomst in het Oranje Nassau Paviljoen van Keukenhof in Lisse uit handen van zijn opvolger Mark-Jan Terwindt. Sinds de prijs in 1990 in het leven is geroepen, is deze pas zes keer eerder uitgereikt.

Per 30 juni a.s. gaat Henk Westerhof na ruim 38 jaar voor Royal Anthos te hebben gewerkt van zijn pensioen genieten. Tijdens de druk bezochte afscheidsbijeenkomst in Keukenhof, georganiseerd door zijn dochters, kwamen diverse sprekers aan het woord. Live op het podium of via eerder opgenomen filmpjes bedankten ze Westerhof ieder op geheel eigen wijze voor de jarenlange goede samenwerking. Westerhof zelf blikte terug op zijn loopbaan en alle veranderingen in die ruim 38 jaar. Het belang van de leden was altijd leidend. Het unieke karakter van de tuinbouwsector, dynamisch, innovatief en voortdurend in beweging, maakte dat het voor hem nooit saai was.

Boegbeeld

Ook Mark-Jan Terwindt, algemeen directeur van Royal Anthos, bedankte Westerhof voor zijn inzet. Hij roemde Westerhofs betrokkenheid bij de sector en zijn inzet voor Royal Anthos. “Daardoor is een financieel gezonde vereniging ontstaan met actieve leden en onderweg met een duidelijke richting”, aldus Terwindt. Hij noemde in het bijzonder zijn inzet voor het USDA pre-clearance programma, de oprichting van iBulb, de promotieprogramma’s in de USA, Japan en Scandinavië, het onderzoeksprogramma van Anthos, de samensmelting met de boomkwekerijhandel, De Groene Stad en de fytowerkzaamheden voor marktontwikkeling en marktbehoud. “Daarnaast heeft hij zijn invloed en betrokkenheid ingezet voor het vak door de vele bestuurlijke functies die hij bekleedde. Kortom Henk Westerhof was het boegbeeld van Royal Anthos”, vervolgde hij zijn verhaal. Daarna vroeg hij Westerhof terug op het podium om hem namens het bestuur de Emanuel Sweertsprijs uit te reiken. Met zijn staat van dienst, voldoet Westerhof ruimschoots aan het criterium ‘een buitengewone stimulans te hebben gegeven aan de activiteiten van Royal Anthos en de afzet van bloembollen en boomkwekerijproducten’. Westerhof gaf aan vereerd te zijn met de prijs, vooral omdat deze maar zo weinig wordt uitgereikt.

Bronzen beeld

De prijs is vernoemd naar Emanuel Sweerts, die leefde van 1552 tot 1612. Hij wordt gezien als de eerste exporteur van bloembollen, zaden en planten. Het bronzen beeld is in 1990 ontworpen door kunstenaar Kees Verkade. De laatste keer dat deze prijs werd uitgereikt, was in 2017 aan de Plant Health Inspection Service van het United States Department of Agriculture (USDA/APHIS).

Bron: Anthos/BP Nieuws

Henk Westerhof, voorzitter Anthos, stopt en ontvangt Emanuel Sweertsprijs

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *