bollen-bloemen-innovatie7

Start Tuinbouw Battle regio Duin- en Bollenstreek

De Tuinbouw Battle is weer gestart in de Duin- en Bollenstreek met als deelnemende scholen De Johannesschool en VSO het Duin. Nieuw dit jaar is de deelname van jongerencentrum Nexus. De deelnemers gaan de komende periode als echte kwekers aan de slag om van hun bollen verkoopbare tulpen te kweken. De opbrengst is voor de leerlingen en de school.
start-tuinbouw-battle-basisscholen-sierteelt-greenportdb

Met een eigen teeltkar, 400 tulpenbollen, speciale ledverlichting, voldoende water en instructies en begeleiding van Nico, Louis en Gerard (oud-kwekers e/o oud-docenten) gaan de leerlingen aan de slag in ronde 1 van de Tuinbouw Battle. Het verzorgen en opkweken van de bollen ligt volledig in de handen van de leerlingen. Voldoende water geven – maar niet teveel – en de juiste hoeveelheid licht zijn onderdelen waarin de leerlingen samenwerken. Ook als het gaat om het oogsten en het verslag maken is ‘het samen doen’ belangrijk.

Verkopen, weggeven of beide?

Als de tulpen oogstrijp zijn is het aan de leerlingen wat ze precies met de tulpen doen. Weggeven, verkopen of wordt het een combinatie van beide? Geef je ze weg, aan wie doe je dat dan en waarom? Als je ze verkoopt doe je dat in een bosje en hoeveel tulpen zitten daar dan in. Hoe verpak je de tulpen? En, wat kost een bosje tulpen eigenlijk? Vragen waarop de leerlingen zelf het antwoord bedenken, want zij zijn in deze battle de kwekers.

Nico geeft uitleg over de verzorging van de bollen.

Maak kennis met de sector

De leerlingen maken tijdens de Tuinbouw Battle op een ongedwongen manier en spelenderwijs kennis met de veelzijdigheid van de sierteelt. Het is meer dan bloemen verzorgen. De bijgeleverde filmpjes en de wekelijkse bezoeken van Nico geven extra achtergrondinformatie en hebben de leerlingen de kans om hun vragen te stellen. Voor de school en leerlingen is deze tijdsinvestering niet al te groot en is het van meerwaarde dat de karren kant en klaar op school worden geleverd en weer worden opgehaald. De Tuinbouw Battle is een echt ‘plug and play’ project.

Onderwijsochtend Vier de Lente

Elke rond (november, januari en februari) heeft een winnende klas/school. Alle deelnemende klassen zijn op vrijdag 12 april uitgenodigd op het festivalterrein van Vier de Lente om mee te doen aan de Onderwijsochtend. Deze ochtend staat in het teken van bewegen, dansen, leren en de uitreiking van de Tuinbouw Battle Award aan de jaarwinnaar van de Tuinbouw Battle. “In de ogen van Greenport Duin- en Bollenstreek is elke klas een winnaar, want de kennis die ze opdoen tijdens de battle en de Onderwijsochtend is wat onschatbare waarde”, aldus projectleider Tuinbouw Battle Eva van der Kwast.

Woonzorgcentrum Munnekeweij ook een teeltkar

Deze ronde is er één kar ‘over’ en staat sinds maandag 13 november in Woonzorgcentrum Munnekeweij in Noordwijkerhout. Een beetje extra kleur in deze donkere dagen is nooit weg. De teeltkar staat bij de ingangs van het woonzorgcentrum. De bewoners en bezoekers kunnen de komende weken iedere dag bekijken hoe de tulpenbollen gaan uitgroeien tot bloemen. De drie vrijwilligers Gerard, Nico en Louis van Greenport Duin- en Bollenstreek overhandigden, in het bijzijn van Munnekeweij-bewoner de heer Prins die in zijn werkzame leven een ziekzoeker is geweest, op maandag 13 november de teeltkar aan Munnekeweij. Na de bloeiperiode halen wij de teeltkar ook weer op.

De Tuinbouw Battle in de Greenport Duin- en Bollenstreek wordt mogelijk gemaakt door Yuverta mbo, Bosman Van Zaal, Container Centralen, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Rabobank, Stimuflori, Greenport Aalsmeer en Greenport Duin- en Bollenstreek.

Start Tuinbouw Battle regio Duin- en Bollenstreek