bollen-bloemen-innovatie7

Stand van zaken demoveld natuurinclusieve bollenteelt

Samen met de Bollenjongens, Living Lab B7 en Agrifirm zijn wij gestart met een demoveld met natuurinclusieve bollenteelt. Studenten van HAS green academy doen onderzoek en er wordt geëxperimenteerd. De nadruk ligt op het versterken van natuurlijke processen waar bollentelers gebruik van kunnen maken - functionele agrobiodiversiteit -, zoals natuurlijke plaagbestrijding en bodemweerbaarheid.
Bodemmonsters-proefveld-okt-2023-bollenjongens-has-greenport

In Hilllegom zijn de Bollenjongens, Living Lab B7, Greenport Duin- en Bollenstreek en Agrifirm gestart met een demoveld met natuurinclusieve bollenteelt. Op het perceel wordt geëxperimenteerd met (teelt)maatregelen die de biodiversiteit verbeteren en vergroten. Daarbij ligt de nadruk op het versterken van natuurlijke processen waar bollentelers gebruik van kunnen maken – functionele agrobiodiversiteit -, zoals natuurlijke plaagbestrijding en bodemweerbaarheid.

Rol studenten HAS green academy

Studenten van de HAS green academy, consortiumpartner van Living Lab B7, hebben een actieve rol in het onderzoek op het demoveld en dragen bij aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. Drie studenten zijn dit najaar gestart met het maken van een onderzoeksplan en het uitvoeren van een nulmeting. In oktober namen zij bodemmonsters om het bodemleven voorafgaand aan het eerste teeltseizoen vast te stellen. Ook Agrifirm heeft de eerste bodemmonsters voor de nulmeting genomen.

Planten bollen, hagen en bloemenrand

Zodra de weersomstandigheden het toelaten gaan de eerste bollen de grond in. Ook wordt een heg aangeplant en een bloemenrand ingezaaid om de natuurlijke plaagbestrijding te bevorderen. 

Met dit demoveld pakken de partners actief de uitdagingen van de landbouwtransitie op en brengen natuurinclusieve bollenteelt tot bloei! Lees hier meer over het demoveld.

demoveld-eu-greenport
Stand van zaken demoveld natuurinclusieve bollenteelt