bollen-bloemen-innovatie7

Primeur: Aftermovie Vier de Lente Onderwijsochtend gelanceerd

Met het uitbrengen van de ‘aftermovie’ van de Vier de Lente Onderwijsochtend is het officieel: de allereerste onderwijsochtend was een daverend succes! Op vrijdag 14 april 2023 kwamen 250 leerlingen van zes basisscholen uit de Bollenstreek samen op het festivalterrein van Vier de Lente en zowel leerlingen als docenten en organisatoren waren dolenthousiast. Eva van der Kwast: “Met Vier de Lente laten we zien dat leren en werken in het groen echt een feestje is.”
aftermovie-vier-de-lente-onderwijsochtend-tuinbouw-battle-greenport

Kippenvel van enthousiasme

Vier de Lente ontstond vorig jaar als verjongend en vernieuwend evenement tijdens het 75-jarig jubileum van Bloemencorso Bollenstreek. Met het festival wil Vier de Lente bijdragen aan een duurzame toekomst voor de bollenstreek en het bollenproduct door op een verjongende wijze de kennis van het bollenvak te presenteren en laten ervaren aan de jongere generatie(s). Dit jaar maakte de organisatie een nieuwe verbinding met het onderwijs middels de lancering van het Vier de Lente Onderwijsprogramma. Dit nieuwe scholenprogramma linkt de bollensector, de evenementenindustrie en de activatie van basis- en middelbare schoolleerlingen met elkaar. De eerste Vier de Lente onderwijsochtend was een coproductie met Tuinbouw Battle. Onderwijs programmamanager Eva van der Kwast: “De link tussen het Vier de Lente Onderwijsprogramma en de al bestaande Tuinbouw Battle was snel gelegd. Beide draaien om kennisoverdracht aan een jonge doelgroep, op een leuke en passende manier. Uit de reacties van zowel de docenten als de leerlingen was direct duidelijk dat het een geslaagde combinatie was. Wij kregen kippenvel van hun enthousiasme!

Ruim 250 leerlingen van zes basisscholen uit de Bollenstreek deden een informatieve speurtocht over het festivalterrein, waar ze aan de hand van vragen meer leerden over de bollenstreek, het bollenvak en de festivalwereld. Daarna werd de Tuinbouw Battle Award uitgereikt op het podium, de ‘grand finale’ van het Tuinbouw Battle scholenprogramma van Greenport Duin- en Bollenstreek. Ook mochten de leerlingen sociale media influencers Timo Miedema, Jeffrey Parmentier en Joyce de Mooij ontmoeten en konden ze dansen als op een heus festival. Julia (leerling St. Victorschool): “Ik voelde me net Max Verstappen met de award op het podium. Ik was ook nog nooit op een festival geweest en mijn eerste ervaring is meteen super positief.”

Vier de Lente

Ons kleine landje is wereldberoemd in de bollenexport en de muziekindustrie. Vier de Lente brengt deze oerhollandse combinatie op een unieke manier tot leven, want je zou bijna vergeten hoe bijzonder dat is. Vanuit UNESCO heeft het Bloemencorso de opdracht om kennisoverdracht op de nieuwe generatie(s) te verzekeren. Bovendien heeft de bollenteelt exportwaarde pijler 3 op de landelijke economische agenda. Hoog tijd dus om het oubollige imago van de bolbloem af te stoffen, en hoe kan dat beter dan door, voor en met de jonge generatie zelf? Jorieke Exler, initiatiefnemer van Vier de Lente: “We hebben niet voor niets een ‘Jongerenraad’, waarbij een jongere vertegenwoordiger uit elke Bollenstreekgemeente meedenkt over de invulling van Vier de Lente Festival.”

Voor de jongste doelgroep, de basisschoolleerlingen, was dit jaar een ochtendprogramma voorzien, waar spelend leren samenkwam met Tilly Tulp, sociale media influencers en een heuse festivalbeleving. Een aantal middelbare scholieren van Fioretti College Hillegom hielpen decorstukken voor het festival bloemsteken, kregen een kijkje achter de schermen van het festival en woonden een soundcheck bij. Het festival zelf wil laten zien hoe je ‘uit je bol’ kunt gaan in de prachtige bollenstreek. Jorieke: “We willen trots en enthousiasme kweken voor een duurzame toekomst van het bollenvak.”

Generatie van de toekomst

Het enthousiasme en het belang van het bollenvak wordt ook benadrukt door het uitreiken van de Vier de Lente Award tijdens het festival. Awardnominaties worden aangedragen door partners, sponsoren, de adviesraad en de jongerenraad en duiden ‘jonge’ mensen die zich uitzonderlijk hebben ingezet voor de bollensector of Bollenstreek, een visitekaartje zijn voor de streek en het vak en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Vorig jaar wonnen de Bollenjongens de Vier de Lente Award en dit jaar reikten zij de prijs uit aan een sprakeloze Rianne van der Hulst. Rianne van der Hulst is verantwoordelijk voor alle leerprogramma’s, KAVB Jong & KAVB Academy, is de jongste medewerker van de KAVB en een visitekaartje van de streek.

Belang breed gesteund

De Vier de Lente Onderwijsochtend werd mede-mogelijk gemaakt door Greenport Duin- en Bollenstreek, de initiatiefnemer van de Tuinbouw Battle in deze regio. De partners en sponsoren van Vier de Lente erkennen het belang van verjonging in het bollenvak en de Bollenstreek, en specifiek de maatschappelijk partners steunen het nieuwe onderwijsprogramma. Zonder de steun van Greenport Duin- en Bollenstreek, AW Future, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Gemeente Hillegom, Fioretti College Hillegom, Royal De Ree Holland en iBulb/Anthos was Vier de Lente Onderwijs was de onderwijsochtend niet mogelijk geweest.

Aftermovie en foto’s

De foto’s vind je hier: https://bit.ly/VDLAfoto

Volgend jaar meedoen?

Wil je met je klas / school volgend jaar onderdeel zijn van het Vier de Lente Onderwijsprogramma, of wil je je met je bedrijf of organisatie inzetten voor het nieuwe onderwijsprogramma? Neem contact op met Eva van der Kwast (eva@greenportdb.nl of 06- 51 88 58 81) of Jorieke Exler (jorieke@thegoodcompany.nu of 06-41 81 45 26).

Primeur: Aftermovie Vier de Lente Onderwijsochtend gelanceerd