bollen-bloemen-innovatie7

Kinderen leren over veredeling, kweek en afzet

Kinderen van groep 8 van de St. Victorschool uit Noordwijkerhout kregen afgelopen donderdag 2 juni bij vasteplantenkwekerij Heemskerk in Noordwijk uitleg over de veredeling en de werkzaamheden op de kwekerij. Deze excursies worden geregeld door Agrarisch Noordwijk en investeert daarmee in de (groene) toekomst van de jeugd.

Kinderen van groep 8 van de St. Victorschool uit Noordwijkerhout kregen afgelopen donderdag 2 juni bij vasteplantenkwekerij Heemskerk in Noordwijk uitleg over de veredeling en de werkzaamheden op de kwekerij. Nu gaan zij thuis zelf aan de slag om de mooiste plant te kweken.

Heemskerk Vaste Planten is een kwekerij/exporteur, met als belangrijkste activiteit het veredelen, produceren en vermarkten van vaste planten. De focus ligt op de producten hosta, hemerocallis, pioen en iris. Heemskerk exporteert naar meer dan 40 landen wereldwijd. Kweker Gerard Heemskerk had een opdracht voor de kinderen: wie heeft een mooie naam voor de nieuwste iris sibirica cultivar?

Balanceren

Na de introductie in de kantine over de producten en werkzaamheden op het bedrijf gaf Heemskerk een rondleiding. Van het kruisen van de plant tot de babystekken op de tray’s: alles konden de leerlingen met eigen ogen zien. Het balanceren op de rand van het waterbassin was één van de hoogtepunten.

Winnaar

Ondertussen denken de kinderen na over een naam voor de nieuwe iris. De roodpaarse iris is de nieuwste cultivar binnen het bedrijf. Eind deze maand wordt de winnaar op school bekendgemaakt en degene ontvangt een certificaat en een prijs. De iris met de nieuwe naam is vanaf 2024 te koop.

‘Handen in het zand’

De excursies worden geregeld door Agrarisch Noordwijk. Dat wil graag investeren in de toekomst van de jeugd, door kinderen van de basisscholen in de Bollenstreek te informeren over bloemen-, bollen- en vasteplantenteelt. Met uitstapjes inclusief vervoer, brengen scholen een bezoek aan de kwekers. Zo hoopt de organisatie dat duidelijk wordt dat de agrarische sector veel kansen biedt en dat er ook banen zijn zonder ‘handen in het zand’.

Bron: Greenity

Kinderen leren over veredeling, kweek en afzet