bollen-bloemen-innovatie7

In de Spiegel: Kim van Haaster

In de Spiegel is de rubriek van Greenport Stories waarin iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. Aan het woord Kim van Haaster, eigenaar van het Amerikaanse cosmeticabedrijf Bloomeffects.

Als je in de spiegel kijkt, wat zie je dan?

Dan zie ik een Australisch meisje, een Amerikaanse carrièrevrouw en de eigenaar van het bedrijf Bloomeffects. In New York was ik een ambitieuze executive en werkte ik voor grote Amerikaanse cosmeticabedrijven. Voordat ik naar Nederland verhuisde was ik hoofd marketing en sales van St Tropez, de bruiningscrème. Nu word ik geïnspireerd door de producten, de familie en de omgeving van Hein, mijn Nederlandse echtgenoot.

Wat is je core business?

Bloomeffects is een jong Amerikaans bedrijf met vernieuwende high end cosmetica producten. We bieden huidverzorgingsproducten aan met daarin Nederlandse tulpenstamcellen en ons gepatenteerde tulpencomplex.
We hebben het merk in oktober 2019 gelanceerd en onze producten slaan enorm aan in de Verenigde Staten. Op dit moment zijn we er behoorlijk hip en happening. We hebben het afgelopen jaar in veel grote magazines gestaan zoals in Elle, Marie Claire, Forbes en Glamour. De verkoop gaat ook ontzettend goed. We verkopen inmiddels in grote winkels als Bluemercury, Credo, QVC en Saks Fifth Avenue.

Bloomeffects is een hit omdat we iets doen dat echt anders is. “Van oorsprong is de roos dé bloem voor de beautybranche. In de cosmeticabranche werken de meeste grote merken dan ook met de natuurlijke extracten uit de roos. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek zijn wij erachter gekomen dat de tulp wel vier keer meer werkzame stoffen bevat dan de roos. Heilzame en helende stoffen die goed zijn voor de huid. Wij maken bijvoorbeeld crèmes die heel geschikt zijn voor mensen met een droge huid. Onze crème ‘Royal Tulp Nectar’ is vocht inbrengend en werkt ook goed tegen eczeemproblemen en een rode huid.”

Wat een fantastische ontdekking! Dit is toch heel groot nieuws?

Het is inderdaad heel groot nieuws en behoorlijk revolutionair. Het biedt bovendien ontzettend veel kansen voor de Nederlandse bol en bloem. In Amerika is de consument erg onder de indruk van de tulp. Het Hollandse icoon wordt gezien als een zeer luxe bloem, zelfs luxer dan de roos. Toch heb ik ervoor gekozen om het bedrijf geen Tulipeffects maar Bloomeffects te noemen, want we willen ook de werkzame stoffen uit de narcis, lelie, krokus en dahlia onderzoeken.

Wat bracht jou naar Nederland?

De liefde. Ik ben getrouwd met Hein van Haaster. We ontmoetten elkaar op Ibiza, op de dansvloer van de Pacha. We hadden direct een klik en hebben telefoonnummers uitgewisseld. Een paar maanden later zijn we samen naar Florence gegaan. Hier werden we verliefd en wisten we dat het serieus was. Hein is opvolger van het familiebedrijf Van Haaster in Hillegom. Hij en zijn neven zijn de vierde generatie tulpenkwekers. Al snel werd duidelijk dat Hein zijn business en zijn familie in Nederland nooit zou gaan verlaten. Ik ben daarom in Nederland komen wonen. In eerste instantie in Amsterdam. Inmiddels hebben we een dochtertje van zeven maanden en wonen we in Haarlem. Iets dichter bij Hein z’n werk. Bloomeffects is een 100% Amerikaans bedrijf. Daarom bracht ik voor de coronacrisis 50% van mijn tijd door in de USA. De rest van de tijd bestierde ik het bedrijf vanuit Nederland. Door corona kan ik nu niet even op en neer naar Amerika en ben ik permanent in Nederland. Hierdoor geniet ik van mijn ‘gedwongen’ zwangerschapsverlof in Nederland. Ik kan vanuit Nederland eigenlijk alles doen. De wereld verandert en iedereen wordt handiger met videobellen en nieuwe media. Ik denk dat er na corona een stuk minder gevlogen gaat worden. Ook door mij.

Hoe kwam je op het idee om de tulp te gebruiken voor cosmetica?

Het idee om een eigen cosmeticalijn te starten zit al heel lang in mijn hoofd. Logisch als je jarenlang hebt gewerkt aan de top van de US beautyindustrie. Ik weet precies hoe ik een nieuwe cosmeticalijn in de markt moet zetten. Toen ik naar Nederland verhuisde en mijn baan in Amerika moest opzeggen, wilde ik hier mijn carrière voortzetten. Ik wilde graag een product op de markt brengen dat echte verzorging en verbetering aan de huid geeft. Veel mensen hebben huidproblemen. De inspiratie kwam van Hein. “What about my tulips” zei hij. Ik kende de verhalen van de oorlog. Dat er tulpenbollen werden gegeten. Ook wist ik dat er medicijnen gemaakt worden met behulp van bollenextracten. Uiteindelijk zijn we een traject ingegaan met de Universiteit van Leiden, Bioboost en Holland BioDiversity. Hieruit blijkt dat tulpen zeer veel antioxidanten en extracten bevatten die heel goed zijn voor de huid. De resultaten zijn inmiddels gepubliceerd en er worden aanvullende wetenschappelijke studies uitgevoerd. HM van Haaster kreeg voor dit onderzoek een subsidie. De resultaten kwamen Bloomeffects uiteraard ook ten goede. Vervolgens hebben we kapitaal op weten te halen via “Angel Investors” in de Verenigde Staten om het bedrijf te starten. Zo konden wij een goede start maken. De lancering is overweldigend geweest. Zoveel mooie en lovende recensies en publicaties. En ook de meningen van influencers werken fantastisch mee.

Is het product ook duurzaam?

Jazeker, tijdens de bollenteelt komen er restproducten vrij, zoals bollen die niet voldoen aan de juiste grootte of vorm. Deze bollen kan Bloomeffects wél prima gebruiken. Wij halen stamcellen uit de tulpenbollen. Samen met Holland Biodiversity lanceren we volgend jaar nieuwe producten waarbij we gebruik gaan maken van tulpenblaadjes. Normaal gesproken gebeurt daar in Hein’s bedrijf niet veel mee, omdat hij de bloemen in het voorjaar kopt. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat de bloemenkoppen voldoen aan de door ons gestelde criteria (werkzame stoffen, lage toxiciteit, duurzaam geteeld, gebruik van reststromen). Een leuk detail: hoe donkerder de bloembladen, hoe actiever de stoffen. Dit gaat ons leiden naar een nog beter product. We verwachten hiermee in 2021 op de markt te komen. Op de website van Bioboost vind je er meer informatie over. Bloomeffects draagt op deze manier bij aan een circulaire landbouw. Ook daar zijn we trots op.

Wat zijn de volgende stappen en mogelijkheden? 

We groeien hard en we zijn volop in ontwikkeling. We hebben in de Verenigde Staten inmiddels ook veel prijzen gewonnen, zoals Product of the year, Best Tint of the year en diverse duurzaamheidsprijzen. Er ligt een hele mooie basis om door te groeien. Maar er zijn meer mogelijkheden met bollen en bloemen. Nederland wordt gezien als dé bloemenwinkel van de wereld. In Amerika vinden ze de verhalen over de kwekerij, de familietradities en de seizoenen allemaal geweldig. Ik denk dat Nederland nog trotser mag zijn op al dit moois. Jullie Nederlanders hebben echt goud in handen. Ik gebruik de bloemen voor cosmetica, maar er zijn nog zoveel meer toepassingen te bedenken naast het originele kweken, planten en broeien.

Wanneer ligt het product in de Nederlandse winkels?

We zijn ermee bezig. In Amerika was er meteen heel veel interesse, dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de tulp als luxe wordt gezien en het concept in Nederland is bedacht. Ik hoop dat we het hier ook in de winkels kunnen gaan verkopen. Je kunt onze producten al wel online vanuit Nederland bestellen, dan ontvang je ze per post.

In de Spiegel: Kim van Haaster