bollen-bloemen-innovatie7

In de Spiegel: Arnold van Berkel

In de Spiegel is de rubriek van Greenport Stories waarin iemand uit de sierteeltcluster in de spiegel kijkt. Aan het woord Arnold van Berkel, van Van Berkel Vaste Planten uit Hillegom.
Arnold-van-Berkel-in-de-spiegel-greenport-duin-en-bollenstreek

Als je in de spiegel kijkt wat zie je dan?

Ik ben een gedreven ondernemer die er écht voor gaat. Ook wil ik graag een goede ondernemer zijn. Ik lever kwaliteit en ik kom altijd mijn afspraken na. Ik wil dat mensen het fijn vinden om zaken met mij te doen.  

Wat is je core business?  

De Firma van Berkel teelt vaste planten en verkoopt landplanten. We zijn een sortiment kwekerij en telen ongeveer 350 soorten en cultivars op een oppervlakte van 4,5 hectare. Wij kweken alles zelf zodat we de soortechtheid en de kwaliteit kunnen garanderen. Onze specialiteiten zijn de Papaver en de Geranium.  

Van wie ben jij d’r een?  

Mijn vader had een groentekwekerij in Hillegom. De kwekerij hebben mijn broer en ik van hem overgenomen. In 1997 zijn we overgestapt van groente naar de vaste planten. Het kweken van groente heeft zeker zijn mooie kanten, maar de verkoop liep vrijwel volledig via de veiling. Nu regelen we de verkoop zelf, onze afnemers zijn exporteurs, stekbedrijven, pot- en containerkwekers en collega kwekers. We hebben van de omschakeling nooit spijt gehad. Bij vaste planten ligt het rendement hoger. Mijn broer Leo houdt zich met name bezig met de administratie en de verkoop. Ik richt mij meer op de teelt en het landwerk.  

Wat maakt vaste planten zo’n mooi product? 

Als je door een tuin wandelt waar goed nagedacht is over mooie vaste planten dan heeft deze vraag geen uitleg nodig. Je kunt een tuin zo inrichten dat je elk seizoen mooie bloeiers hebt en de tuin het hele jaar door prachtig is. Heb je eenmaal vaste planten in je tuin? Dan heb je er jarenlang profijt en plezier van. Kijk ook eens op www.perennialpower.nl een website die gaat over de kracht van vaste planten (een initiatief vanuit de vaste plantensector). Van een groene tuin word je niet alleen gelukkig, het verbetert ook het klimaat, vraagt weinig onderhoud en trekt bijen en vlinders aan.  

Zijn jullie een duurzaam bedrijf? 

Wij doen ons best. We gebruiken in de teelt al jaren geen chemische onkruidbestrijding. We bestrijden onkruid op mechanische wijze en handmatig. Onder andere door te schoffelen met luchtondersteuning waarmee we het net gekiemde onkruid wegblazen. In de Bollenstreek kan deze methode vaak goed gebruikt worden in verband met de zandgronden. Dit luistert nauw, je moet er dicht op zitten om het onder controle te houden.  

Plagen zoals spint bestrijden we met  een natuurlijke vijand. Hiervoor gebruiken we mijten en daar hebben we goede ervaringen mee. Je moet dit heel goed monitoren en er op tijd bij zijn, want als het uit de hand loopt moet je toch teruggrijpen op chemische middelen. Bij ons gaat het goed.  

Verder denk ik dat we ook op een goede en duurzame manier met ons personeel omgaan. Wij hebben al jarenlang dezelfde betrokken groep mensen om ons heen die ons ondersteunen bij de werkzaamheden.  

Waar ben je het meest trots op? 

Ik ben heel trots op mijn gezin. Ik heb een fantastische vrouw en samen hebben we zeven kinderen. Mijn vrouw maakt veel mogelijk en draaide het gezin omdat ik vaak weg was. Inmiddels zijn alle kinderen het huis uit. De oudste is 36 en de jongste is 27 jaar. Niemand van hen heeft interesse om het bedrijf over te nemen. Dat hoeft ook niet. Ze hebben allemaal gestudeerd en zijn hun eigen weg gegaan. Maar je weet nooit hoe het loopt. De tijd zal het leren. 

Waar ik ook trots op ben is de prachtige vaste planten showtuin die we samen met een bemiddelingsbureau en een exporteur hebben opgezet. Iedereen die wel eens over de Noorder Leidsevaart rijdt kan hem niet missen. Deze tuin is een venster op de vaste plantentuin van de toekomst, hier staan de nieuwste soorten bijeen en is een lust voor het oog. 

Waar kennen mensen jou nog meer van? 

Ik ben al jarenlang actief betrokken bij de LTO. Ook ben ik bestuurslid van de cultuurgroep vaste planten. Daarnaast ben ik lid van de sectorraad boomkwekerijgewassen van Naktuinbouw, daar vallen de vaste planten onder. Ook ben ik bij de parochie betrokken. Er gaat al met al veel tijd zitten in deze clubs en besturen. Waarom ik het doe? Ik ben er eigenlijk vanzelf ingerold. Al vanaf mijn twintigste werd ik gevraagd voor bestuurswerk. In de groentetijd zat ik bij de zogenaamde landelijke preicommissie en deed ik studieclub werk. Ik ben van mening dat als je talenten hebt gekregen je die moet gebruiken. Daarom zet ik mij in voor de sector en de samenleving. En het brengt mij zelf ook heel veel. Ik ontmoet veel interessante mensen die mij vaak weer wijzer maken. Zo blijf ik mij elke dag nog ontwikkelen. 

In de Spiegel: Arnold van Berkel