bollen-bloemen-innovatie7

In de Spiegel: Andries Middag

In de Spiegel is de rubriek van Greenport Stories waarin iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. Aan het woord Andries Middag, onze programmamanager.
In-de-Spiegel-Andries-Middag-greenport-duin-en- bollenstreek

Ik ga voor de Greenport Duin- en Bollenstreek een goed programma ontwikkelen en uitvoeren én een belangrijk netwerk onderhouden. Ik wil goede en frisse ideeën ten uitvoer brengen en ik wil de activiteiten in de Bollenstreek verbinden met die van andere partijen zoals bijvoorbeeld de provincie, het waterschap, de andere Greenports en omliggende regio’s. Daarnaast wil ik ondernemers in de Greenport Duin- en Bollenstreek helpen een goed belegde boterham te verdienen en er aan bijdragen dat ondernemers begrepen worden door de omgeving, zoals de consument, de politiek en de buren. Tot slot wil ik de groene sector in de Bollenstreek helpen nog beter te verduurzamen.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ik ben een tikkeltje eigenwijs. Beslist geen hokjesdenker. Ik vind het leuk om over dingen na te denken en exact te weten hoe het een en ander in elkaar steekt. Dat analytische wissel ik graag af met het handen uit de mouwen steken. De praktijk maakt de ervaring compleet.

Wat is je Corebusiness?

Ik ga voor de Greenport Duin- en Bollenstreek een goed programma ontwikkelen en uitvoeren én een belangrijk netwerk onderhouden. Ik wil goede en frisse ideeën ten uitvoer brengen en ik wil de activiteiten in de Bollenstreek verbinden met die van andere partijen zoals bijvoorbeeld de provincie, het waterschap, de andere Greenports en omliggende regio’s. Daarnaast wil ik ondernemers in de Greenport Duin- en Bollenstreek helpen een goed belegde boterham te verdienen en er aan bijdragen dat ondernemers begrepen worden door de omgeving, zoals de consument, de politiek en de buren. Tot slot wil ik de groene sector in de Bollenstreek helpen nog beter te verduurzamen.

Van wie ben jij d’r een?

Mijn roots liggen in Twente, tegen Duitsland aan. Mijn vader is programmeur van machines en mijn moeder is huisvrouw en vrijwilligster. Ik heb van hen een calvinistische inslag meegekregen. “Niet klagen maar dragen”, was het motto. Op het Twentse platteland is mijn voorliefde voor de land- en tuinbouw ontstaan.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben er trots op dat ik bij LTO Noord heb mogen bijdragen aan een organisatorische verandering. Enige tijd geleden was LTO Noord voornamelijk bezig met traditioneel belangrijke onderwerpen zoals kavelruil, ruimtelijke ordening en waterhuishouding. In de afgelopen jaren is een omslag gemaakt naar een organisatie die ook andere maatschappelijk relevante onderwerpen behandelt. Zoals biodiversiteit, verduurzaming het beter (lokaal) afzetten en verwaarden van producten. LTO Noord is inmiddels veel meer een eigentijdse organisatie die midden in de maatschappij staat.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Begin dit jaar hoorden mijn vrouw en ik dat ons zoontje (dat we toen nog verwachtten) een aangeboren ernstige hartafwijking heeft. Toen stond mijn hart bijna stil. Inmiddels zijn we alweer vier maanden de trotse ouders van een hele mooie baby, wiens hart iets minder snel klopt dan dat van de meeste mensen, maar daar verder geen last van heeft. Ik leerde hier weer van hoe belangrijk de gezondheid is van de mensen van wie ik houd.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Ik ben een grote liefhebber van sport. Om naar te kijken, maar ook om zelf te doen. Ik houd van hardlopen, wielrennen, zwemmen, triatlons, marathons. Ik ben best fanatiek. Mensen zeggen weleens tegen mij: “Andries, niet alles is een wedstrijd”. Ik betrap mijzelf er weleens op dat ik veel dingen in het leven wel zie als een wedstrijd en dat ik graag wil winnen.

Ben je een duurzame of bewust ondernemer?

Ik ben bewust onbekwaam zou je kunnen zeggen. Ik rijd in een oude dieselauto, ik heb een houtkachel en ik houd van lekker eten en drinken. Maar toch… ik gooi nooit eten weg! Daar ben ik heel fanatiek in. Ik kan iedereen de app aanraden: “to good to go”. Een app waarmee je de voedselverspilling in jouw omgeving helpt tegen te gaan.

Ook word ik in mijn rol bij de Greenport duurzamer op ander vlak, ik woon in Haarlem en ga straks vaker op de fiets naar mijn werk. Op professioneel vlak zie ik dat de Greenport een grote opgave heeft om nog duurzamer te worden. Ik heb het dan niet alleen over de primaire sector, maar over de hele Greenport. Daar gaan we verder mee aan de slag!

Wat moet anders in de bloembollensector de komende jaren?

De Bollenstreek is uniek. Allereerst is de streek genoemd naar het product wat hier vandaan komt. Enerzijds is de streek echt Hollands kneuterig en zit alles hier heel dicht op elkaar. Anderzijds zijn we wereldberoemd en behoorlijk internationaal georiënteerd. Onlangs hoorde ik een uitspraak van André Hogendijk van de KAVB. Hij gaf aan dat de bollentelers hun zelfvertrouwen weer terug gekregen hebben. Dat ben ik met hem eens. Ik wil graag nog een stapje verder gaan. Ik zou willen dat de ondernemers in de bloementeelt weer trotser worden op hun vak en product. We zijn goed bezig en dat moeten we nog meer vertellen.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?

Van huis uit ben ik planoloog, maar een carrièrepad heb ik niet uitgestippeld. Ik vind het belangrijk dat ik zin heb om naar mijn werk te gaan, dat ik mijn werk goed doe en dat ik de toekomst positief en met vertrouwen tegemoet kan zien. De Greenport zie ik de komende 5 jaar groeien en bloeien in een florerende en vitale streek met veel jonge ondernemers. Daar plan ik mijn bijdrage aan te leveren.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Ik zou eigenlijk met iedereen in de sector wel een dagje willen ruilen om zo een nog beter beeld te krijgen van de sector. Waar lopen ondernemers tegenaan en welke ideeën hebben zij? Ik ga uiteraard veel kwekers opzoeken en met hen in gesprek. Ik zou ook wel een dagje willen meelopen met de bedenker van het thema voor 2021 van Keukenhof. Hoe komt hij of zij aan het idee en waarom gaat het park hiermee aan de slag?

In de Spiegel: Andries Middag