bollen-bloemen-innovatie7

De Paradijsvogel winnaar Tuinbouw Battle ronde 1

De eerste ronde van de Tuinbouw Battle 2021-2022 is al even afgerond, maar door corona duurde het even voordat de verslagen er waren, de jury de keuze maakte wie de winnaar was en we daadwerkelijk tot overhandiging van de prijs konden overgaan. De Paradijsvogel is trotse winnaar van ronde 1.

Het heeft even geduurd, want lockdowns en schoolvakanties, maar de winnaar van de Tuinbouw Battle ronde 1 is bekend. Begin februari kozen vrijwilligers Nico, Louis en Gerard basisschool ‘de Paradijsvogel’ als winnaar nadat zij de verslagen van alle scholen hadden gekregen en gelezen. Elke keer weer stoppen de leerlingen weer een hoop werk in het verslag. 

Verkopen of weggeven

Het tulpenproject paste bij ‘de Paradijsvogel’ prima in het thema ‘Planten’ waar de leerlingen mee bezig waren. Vrijwilliger Nico: “De samenwerking ging onderling heel goed en ze hebben elke stap van het proces (van groei en verzorging tot verkoop/weggeven) goed beschreven in hun verslag.” De keuze om de bossen tulpen weg te geven aan het bejaardenhuis was snel gemaakt en leverde een hoop blije gezichten op.

Naast het weggeven van tulpen kozen een aantal andere scholen er voor om de tulpen te verkopen en hiermee geld in te zamelen voor een goed doel. De leerlingen hebben dit in goed overleg met elkaar gedaan en zelfs de krant kwam een keer langs om verslag te doen van de verkoop voor Kika.

Tuinbouw Battle

De Tuinbouw Battle is een gratis project voor basisscholen waarbij leerlingen in de klas aan de slag gaan met het opkweken van tulpen. Met hulp van vrijwilligers worden de tulpenbollen (op speciale teeltkarren) tot in de klas gebracht, waarna de leerlingen zelf verantwoordelijk zijn voor de groei. Tijdig water geven, de tijdschakelaar goed instellen en de bakken verwisselen van de bovenste naar de onderste plank van de kar, het hoort er allemaal. Voordat er geoogst kan worden kiezen de leerlingen of ze de tulpen weggeven of gaan verkopen – en wat ze met de opbrengst doen. Als afsluiter schrijven ze een verslag wat de vrijwilligers lezen en mede op basis daarvan wordt de winnaar gekozen.

Kijk voor meer informatie over de Tuinbouw Battle op de speciale pagina.

De Paradijsvogel winnaar Tuinbouw Battle ronde 1