bollen-bloemen-innovatie7

Aardwarmte, een kans voor telers Marcel en Gerben

Ondernemers Marcel van Vliet en Gerben Wessels kijken altijd naar manieren om hun gerbera’s en germini’s duurzamer te telen in hun kassencomplex van ruim 50.000 m2 in Rijnsburg. Dit doen zij niet alleen vanuit een economisch perspectief, maar ook met het oog op de toekomst van hun bedrijf Kwekerij Esmeralda, het sierteeltcluster, de regio én om bij te dragen aan een leefbare wereld voor hun kinderen. Reden voor de heren om zich aan te sluiten bij het Project Aardwarmte Rijnland.
Gerben-Marcel-Zakelijk-Zuiniger-project-Aardwarmte-geothermie-greenport

Slimmer omgaan met energie

Hoe kunnen deze telers met minder energie dezelfde productie en kwaliteit leveren, én de CO2-footprint verkleinen? De 65 soorten kleurige bloeiers worden door Europa geëxporteerd en moeten voldoen aan een bepaalde kwaliteit. Die kwaliteit kan geleverd worden door op een juiste manier warmte en licht te geven. De warmte wordt nu vooral gemaakt met de WKK (warmte-kracht-koppeling). Dat is een gasmotor waarmee elektriciteit geproduceerd wordt voor de belichting of voor het openbare elektriciteitsnet. De warmte die daarbij vrijkomt wordt weer gebruikt om de kas te verwarmen.

Kleine aanpassingen met grote impact

Daarnaast hangen de kassen vol met LED-lampen (deze zetten stroom veel efficiënter om in licht dan traditionele SON-T belichting), zijn er speciale energiebesparende schermdoeken geplaatst (dit bespaart elke nacht gas en in de winter is de besparing enorm) en volgen ze geregeld cursussen, zoals ‘Het nieuwe telen’, om te leren hoe je nóg slimmer om kunt gaan met de beschikbare energie. Alles om er voor te zorgen dat hun bedrijf op de juiste manier met energie, en dus ook de aarde, omgaat.

Aardwarmte als kans

In Nederland gaan we van het aardgas af en zo veel mogelijk over op duurzame energie. Een grote stap op het gebied van energiebesparing is het gebruik van aardwarmte en in de Duin- en Bollenstreek is aardwarmte een duurzaam alternatief om huizen, gebouwen en kassen zoals die van Gerben en Marcel te verwarmen.

Artikel Into Business

Het volledige artikel, en de andere artikelen vanuit Zakelijk Zuiniger, lees je hier.

Project Aardwarmte Rijnland

Met de lancering van het project Aardwarmte Rijnland is de volgende stap gezet om aardwarmte te kunnen leveren aan bedrijven en (bestaande en nieuwbouw) woningen vanaf de winter 2026-2027. Een kans die Marcel en Gerben met beide handen aanpakken om binnen hun bedrijfsvoering écht een verschil te maken.

Meer weten over het project Aardwarmte Rijnland? Kijk op www.aardwarmterijnland.nl.

Aardwarmte, een kans voor telers Marcel en Gerben